Wednesday, April 24, 2024
VIRALNO

Klematis – Saveti za uzgoj prelepe puzavice (orezivanje, nega i održavanje)

Klematis – Saveti za uzgoj prelepe puzavice (orezivanje, nega i održavanje)

Uzgoj

Klematis je listopadna biljka puzavica koja može da raste u visinu od 2-4 m. Prelepo ukrasno cveće klematis se razlikuje kako prema veličini, tako i prema sortama. Kako biste održavali ovu biljku, morate joj obezbediti oslonac po kojem će rasti.

Klematis biljka je za uzgoj jedna od popularnijih i atraktivnijih ukrasnih penjačica kod nas, pre svega zahvaljujući svojim prelepim, blago mirisnim cvetovima. Postoji oko 700 vrsta klematisa. Ove biljke obuhvataju drvenaste, listopadne puzavice, kako zeljaste, tako i zimzelene sorte. Kao što smo rekli, one se takođe veoma razlikuju među vrstama, sa različitim oblicima cvetanja, boja i sezona cvetanja, mada uglavnom cvetaju negde između ranog proleća i jeseni. Uspešan uzgoj klematisa zavisi od odabrane vrste. Međutim, većina biljaka dele iste osnovne uslove raste.

Klematisi se gaji za prekrivanje zidova, stubova, ograda ili kao “prirodni paravan” na terasi ili balkonu. Penje se i ukrašava stablo, ali i grm u vrtu.

Nega i održavanje

Za pravilnu negu klematisa, morate znati kakve od osnovnih uslova za rast ova biljka preferira, a kakve treba izbegavati. Klematis puzavica voli sunčane lokacije (najmanje šest sati sunca joj je potrebno za cvetanje), ali zemljište treba očuvati hladnim. Jednostavan način da se ovo uradi je sadnja neke vrste površinskog sloja ili višegodišnjih biljaka plitkog korenja oko klematisa.

Sloj malča debljine oko 5 cm takođe može biti uključen da bi se koren klematisa održao hladnim i vlažnim. Ovoj puzavici je potreban odgovarajući oslonac kako bi uspešno rasla. Ovaj tip sistema podrške obično zavisi od sorte. Većina sorti sasvim dobro raste duž merdevina ili ograde.

Iako se mnoge klematis loze uzgajaju u kontejnerima, mogu takođe biti posađene u vrtu. One se obično sade u jesen ili rano proleće, u zavisnosti od regiona i raznolikosti. Klematis biljci treba puno prostora za adekvatan protok vazduha, kao i plodno, dobro drenirano zemljište za sadnju. Zemljište za sadnju klematisa mora biti neutralne do slabo alkalne pH vrednosti. Ako vaša zemlja teži da bude kisela, trebalo bi da je ”zasladite” povremeno sa krečnjakom. Trebalo bi da iskopate rupu dovoljno veliku da primi biljku, a većina preporuka ukazuje na najmanje 60-ak cm dubine zemljišta dopunjenog sa kompostom pre sadnje.

Nakon što se klematis primi, briga o ovoj lozi je minimalna, sa izuzetkom zalivanja. Ovu biljku treba dobro zalivati, a još češće tokom perioda suše. Malč bi se trebao dopuniti svakog proleća. Pored toga, morate voditi računa o uobičajenim problemima (štetočinama) koji utiču na ove biljke.

Klematis, dakle, zahteva redovno zalivanje, a djubrenje je neophodno u aprilu, i to granulama koje ćete posipati po površini zemljišta oko vaše biljke – dok ga leti možete prigranjivati uz zalivanje. U svakom slučaju, prihranjivanje je potrebno na 4 do 6 nedelja, tokom čitave sezone rasta klematisa.

Ako ste primetili da su listovi klematisa, koji su inače tamno-zelene boje, počeli da blede i deluju beživotno – zapamtite da je to prvi znak da vašoj biljci fali vode. Presadjivanje klematisa treba vršiti jednom godišnje, i to najbolje u rano proleće.

Kada kupujete primerke klematisa za uzgoj i sadnju u bašti ili u saksijama, prepoznaćete kvalitetne biljke po snažnim izdancima, tamno-zelenim i zdravim listovima i razvijenim korenovim sistemom. Takođe vodite računa da biljka nema polomljene izdanke ili neka druga oštećenja.

Orezivanje

Pošto je klematis biljka puzavica, zavisno od sorte, da bi vaša biljka cvetala bogatije, zahteva i orezivanje.

Klematisi koji cvetaju rano sitnim cvetovima (npr. Clematis montana, Clematis alpina i Clematis macropetala) se ne orezuju, tj. neophodno je tek da skratite suvišne grane i one koje su osušene.

S druge strane, klematisi koji cvetaju krupnim cvetovima na jednogodišnjim granama, orezuju se u kasnu zimu, i to krajem februara ili početkom marta. Treba ih orezivati do polovine njihove visine.

Klematisi koji cvetaju kasno i koji isto imaju krupne cvetove na mladim jednogodišnjim granama – orezuju se u kasnu zimu, na visinu oko 30 do 40 cm. Ovi klematisi traže drastično orezivanje.

izvor:cajeviza.net