Sunday, April 21, 2024
KUJNA

Otkrivena tajna originalni sinjski uštipaka – Probajte jer uspjeh je zagarantovan

Originalni sinjski uštipci.

Sve tajne najboljih sinjskih uštipaka su u ovom receptu. Probajte jer uspjeh je zajamčen!

Sastojci

500 g POLUBIJELOG brašna (T-850)
200 ml mlijeka
270 ml vode
12 g soli
1 jaje
2-3 žlice rakije (lozovača ili šljiva)
+
ulje za prženje

Priprema

1. Polubijelo brašno uspite u posudu, napravite udubinu u njemu i dodajte jaje, sol i rakiju. Mlijeko i vodu pomiješajte i zagrijte da budu topli (ja ulijem vrelu vodu i hladno mlijeko i taman je to ta toplina).

Izmiksajte sastojke, a čim počnete miksati možete već staviti ulje za prženje da se dobro zagrije dok smjesa bude gotova. Tava u kojoj ćete pržiti mora imati deblje dno da bolje drži temperaturu jer ulje svaki put rashladite dolijevajući novu turu uštipaka.

2. Smjesa će vam se činiti gusta, ali nije, takva mora biti, taman toliko rijetka da se može lijepo lijevati iz kaciole (paića, zaimače) u tavu. Dosta je gušća nego za palačinke. Polako lijevajte smjesu za uštipke na vrelo ulje.

3. Ukoliko vam se tijekom pečenja smjesa zgusne, po potrebi dodajte malo, al stvarno malo tople vode.

4. Uštipke pržite sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, a onda ih nabodite vilicom i cijedite nad tavom dok lijevate novu turu uštipaka. Znači, dok jedne cijedite, druge lijevate.

5. Odložite ih na papirnati ubrus i ostavite da se još malo ocijede dok se drugi isprže. Ocijeđene uštipke slažite na tacnu i uživajte u njima!

Izvor: Coolinarka