Friday, April 19, 2024
ZDRAVLJE

Ukusan i zdrav sirup od aronije – recept

Koliko je aronija zdrava i lekovita – znaju već i ptice na grani. Možda nisu svakome dostupne sveže bobice ovog čudotvornog voća – ali zato možete konzumirati sok od aronije, sirup od aronije, čaj od aronije, marmeladu od aronije ili nešto drugo.

Ako želite sami da napravite sok od aronije – prenosimo vam jedan recept, koji se najviše upotrebljava za izradu ovog soka i koji je, u osnovi, vrlo jednostavan.

Sok od aronije – recept:

Sok od aronije je poželjno praviti od zamrznutih bobica aronije, jer kada se odmrznu – postanu još sočnije nego kad su sveže. Od 1 kg zamrznutih bobica aronije trebalo bi da dobijete oko 0.7 l soka od aronije.

Kada odmrznete bobice aronije, procedite ih (ili ih propustite kroz mašinu za mlevenje mesa), kako biste dobili pravi i čist sok od aronije – tzv. hladno ceđeni sok od aronije. Za postizanje maksimalnog lekovitog učinka, nemojte dodavati konzervanse, šećer i druge zaslađivače. Ovako pripremljen sok od aronije možete čuvati 24 sata u frižideru, a poželjno je da ga popijete isti dan kad ste ga i napravili.

Kako se pije (koristi) sok od aronije

Sada kada ste pripremili ili možda ipak kupili sok od aronije – pitanje koje se logično nastvlja je – Kako se pije (koristi) sok od aronije? Kada su u pitanju sveže bobice aronije, neka preporučena dnevna doza je do 300 g. Što se tiče soka od aronije – potrebno je uzimati u malim količinama, dakle, od 1-3 rakijske čašice dnevno.

Kod zdravih osoba, preporučuje se da uzimaju jednu rakijsku časicu soka od aronije ujutru na prazan želudac.

Kod onih koji su skloni upalama, prehladama i drugim uobičajenim bolestima – neka uzimaju jednu rakijsku čašicu soka od aronije pre svakog obroka.

Sok od aronije se pije 30 minuta pre glavnih obroka.

Kod ozbiljnijih bolesti, posavetujete se sa lekarom ili stručnim licem – što se tiče doziranja soka od aronije.

Sirup od aronije recept

Da pripremite ukusan i zdrav sirup od aronije, sledite sledeći recept:

Potrebni sastojci:

2 kg zamrznutih bobica aronije

1 kg šećera

1 l vode

sok od 1 limuna

Sirup od aronije – recept:

Stavite u odgovarajuću posudu za kuvanje vodu i šećer – pa stavite na vatru da provri. Kad provri, dodajte zamrznute bobice aronije i kuvajte dalje uz neprestano mešanje, dok opet ne provri (trajaće oko 20 minuta). Kada tečnost provri, potrebno je kuvati još nekih 5 minuta, pa skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.

Kada se smesa ohladila, potrebno je polako iscediti sok uz pomoć cedila (gaze), a bobice aronije nakon ceđenja stavite u neku posudu. Uzimajte po 1 kašiku bobica aronije i uz pomoć prese za krompir iscediti sok iz njih, a isceđene bobice opet stavljati u neku drugu posudu. Kada ste sve bobice iscedili, dobijeni sok od aronije još jednom procediti u cediljki sa čistom gazom.

Dobijeni sok od aronije sipajte u šerpu i stavite da se kuva dok ne provri. Zatim šerpu skinuti sa šporeta, a u vreo sirup od aronije dodajte sok od jednog limuna i promešajte dobro da se sjedini. Vreo sirup od aronije sipajte pažljivo u oprane flaše koje ste zagrejali (sterilizovali u zagrejanoj rerni). Flaše odmah zatvoriti i ostaviti da se potpuno ohlade, pa ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Kada otvorite jednom otvorenu flašu sirupa, potrebno je čuvati je u frižideru.

Iskorišćene isceđene bobice aronije nemojte bacati, već od njih napravite marmeladu.

izvor:cajeviza.net