Tuesday, April 16, 2024
ZDRAVLJE

Dunja – simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, ljepote, postojanosti i neprolaznosti.

Dunja važi za simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, ljepote, postojanosti i neprolaznosti.

U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine. Ona je bila plod Afrodite i Gaje. Paris ju je, po obećanju lijepe Helene, predala Afroditi kao najljepšoj od svih boginja.

Dunja je prilično neobično voće koje je usko povezano sa jabukama i kruškama. Njeno naučno ime je Cidonia oblonga, a to je jedini član roda Cidonia. Drvo dunje je listopadno i prilično malo, dok su vredni sazreli plodovi žućkasto-zlatne boje i nešto su slični kruškama po obliku i koenzistenciji. Vrednost plodova dunje u ishrani poznata je i cenjena unazad dugo vremena, ali se ovo malo drvo često gaji zbog svojih ukrasnih kvaliteta, kao i zbog svojih atraktivnih svetlo-roze cvetova.

Dunja je poreklom sa evroazijskog prostora, uključujući i Uzbekistana, Jermenije, Turske, Mađarske, Makedonije, i drugih obližnjih regiona.

Dunje i zdravlje

Pored toga što je lako dostupno i ukusno voće, dunja se takođe ceni zbog važnog mesta koje ima u ljudskom zdravlju. Dunja je bogat izvor vitamina C, cinka, kalijuma, bakra, gvožđa i dijetetskih vlakana. Isto tako, dunja je bogata određenim organskim jedinjenjima kao što su katehin, epikatehin, limonen i raznih drugi fitonutrijenti, od kojih svi doprinose zdravstvenim koristima od dunja.

Kako su dunje i zdravlje povezani? Neke od zdravstvenih prednosti dunja obuhvataju njihovu sposobnost da pomažu u sprečavanju nastanka raka , pomažu u zdravom gubitku težine, poboljšavaju digestivno zdravlje, snižavaju holesterol u krvi, jačaju snagu imunog sistema, omogućavaju prevenciju gastrointestinalnih bolesti, smiruju upalu, poboljšavaju zdravlje vaše kože, snižavaju krvni pritisak, sprečavaju alergijske reakcije i stimulišu cirkulaciju u kardiovaskularnom sistemu.

Šta sve možemo napraviti od dunja

Možete iskoristiti dunje za pravljenje džemova, želea i pudinga; a možete ih iskoristiti i za pravljenje likera. Različite zemlje koriste dunje na različite načine, često koristeći sok od dunja kao agens za aromatizovanje. Međutim, stvarna korist od dunja se dobija ukoliko jedete njenu koru i mesnato voće, jer je opremljena sa hranljivim materijama, uključujući: vitamine, minerale, fenolna jedinjenja, antioksidante i vlakna.

cajeviza.net