Dren sinonim za zdravlje – Sok od drenjina

Svima nam je dobro poznato da je u narodu dren sinonim za zdravlje. Plod ili grančica drena se čak stavlja i u božićnu česnicu kao simbol zdravlja. To mnogo govori o tome koliko su drenjine zdrave i koliko pozitivno utiču na ljudski organizam.

Drenjine rastu na drvetu drena (Cornus mas). Drvo drena je listopadno i uglavnom samoniklo. Cveta u periodu od februara do aprila. Njegovi listovi su žuti, a sazrevanjem se pretvaraju u crvene plodove.

Drenjine imaju mnoga lekovita svojstva i zato je dobro konzumirati proizvode od drenjina koje možete sami napraviti kod kuće. Ovo su samo neki od pozitivnih uticaja koje drenjine imaju po zdravlje:

Prirodni je lek protiv proliva. Drenjine se od davnina koriste kao prirodni lek protiv proliva koji je uzrokovan trovanjem hranom, virusima ili bakterijama. Glavni sastojak koji je odgovoran za ovo jeste tanin, koji drenjinama daje oštar ukus, čak toliko da skuplja usta. Pektin, koji drenjine takođe sadrže, pozitivno utiče na bolji rad i pokretljivost creva.

Detoksikuju organizam. Redovno konzumiranje drenjina provereno poboljšava rad bubrega i jetre, a znamo da je normalan rad jetre važan za eliminisanje toksina iz organizma. Normalan rad bubrega je takođe važan za izbacivanje toksina putem urina.

Jača imuni sistem. Drenjine obiluju mineralima kao što su cink, kalijum, bakar, magnezijum, natrijum i gvožđe. Upravo zato, sok od drenjina je idealan prirodni lek za oporavak organizma koji je dehidriran i slab. Sok od drenjina se takođe može koristiti i preventivno, a idealan je i u terapiji protiv anemije jer sadrži gvožđe, kao i vitamin C, koji je važan za njegovu bolju aporpciju.

Izbacuje višak vode iz organizma. Drenjine su prirodni diuretic, potpomažu boljem radu bubrega i sprečavaju zadržavanje vode u organizmu. S obzirom na to da pomažu izbacivanju viška tečnosti iz organizma, doprinose smanjenju visokog krvnog pritiska. Takođe, drenjine obiluju organskim kiselinama, a posebno limunskom kiselinom. One posebno deluju diuretički i kao sredstva za čišćenje organizma.

Sok od drena recept

Od drenjina možete pripremati razne napitke i hranu i tako doprineti svom celokupnom zdravlju. Sok od drenjina je idealno prirodno sredstvo za detoksikaciju organizma jer su drenjine veoma bogat izvor vitamina C, koji je dobro poznat kao jedan od najjačih antioksidanata.

Kako se pravi sok od drenjina ?

Priprema soka od drenjina je veoma jednostavna, a da biste napravili domaći sok od drenjina, potrebno vam je:

4,5 l vode

2 kg zrelih drenjina

1 kg šećera

Priprema:

Drenjine dobro operite i iseckajte ih. Potom ih dodajte u 3 l proključale vode i tako ih kuvajte 20-ak minuta. Nakon što ih skuvate, sklonite ih sa ringle, ostavite da se ohlade, pa ih ispasirajte pomoću prese ili sterilne gaze. Ispasiranu smesu prelijte ostatkom vode, vratite je na šporet da se kuva još 15-ak minuta, pa ponovite postupak sa hlađenjem i pasiranjem.

Nakon toga sve dobro pomešajte i dodajte šećer. Tako dobijenu smesu zagrejte na niskoj temperaturi neprekidno mešajući dok se šećer sasvim ne istopi. Kada se šećer sasvim istopi, pojačajte temepraturu i kuvajte sok još nekih 10-ak minuta.

Kada je sok kuvan, sipa se u vruće staklene flaše koje moraju biti hermetički zatvorene. Napomena: Ovo je veoma koncetrovan sok, tačnije sirup od drenjina, koji se pre konzumiranja razblažuje običnom ili kiselom vodom.

cajeviza.net