Wednesday, April 24, 2024
VIRALNOZDRAVLJE

13 razloga da češće grickate semenke suncokreta!

Semenke su prava riznica vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.

Semenke suncokreta su glavna zanimacija kada dođe lepo vreme i svi izmilimo iz svojih kuća u potrazi za savršenim mestom za uživanje u gradu. Na utakmici, u parku, u bašti kafića – jednom kad krenemo da jedemo, ne možemo da prestanemo. Pogotovo kad su semenke dobro ispečene, slane i sočne. I još ako postoji neko veće pakovanje grickanju nikad kraja.

1. ŠTITI I NEGUJE KOŽU

Okej, ako bi postojao eliksir lepote i mladosti, verovatno bi mu baza bila suncokret. Semenke suncokreta toliko pomažu našoj koži da ostane lepa i blistava da bismo mogli do sutra o tome da pišemo, ali sada ćemo navesti samo neke. Vitamin E je jedan od ključnih sastojaka semena u sprečavanju oštećenja kože metaboličkim procesima, kao i oštećenja od sunčevih zraka. Samim tim sprečava pojavu bora. Što se tiče onih koji su osetljivi na sunce, trebali bi češće da jedu Cricky Nuts semenke suncokreta, jer one sadrže beta karoten koji kožu čini manje osetljivom na sunce.

ODLIČNE SU ZA OPUŠTANJE

Seme suncokreta sadrži magnezijum koji nas može osloboditi napetosti. Takođe ublažava bolne migrene. Semenke suncokreta imaju efekat i na raspoloženje tako što smanjuju šanse od oboljevanja od depresije. Sadrže esencijalnu aminokiselinu koja pomaže u proizvodnji serotonina, hormona sreće. Kada naš organizam luči serotonin, dosta ublažava napetost, smiruje mozak i pomaže kod opuštanja.

POBOLJŠAVA ZDRAVLJE KOSTIJU

Kao što smo već napisali, semenke suncokreta bogate su magnezijumom koji je, pored kalcijuma, neophodan za jake i čvrste kosti. Ove semenke sadrže i bakar, koji je važani za funkcionisanje enzima koji daju snagu i fleksibilnost kostima i zglobovima. Vitamin E koje Cricky Nuts semenke suncokreta imaju je efikasan u smanjivanju simptoma artritisa zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima.

UTIČE NA ZDRAVLJE SRCA

Vitamin E je bitna stavka kod prevencije bolesti srca, a ovog vitamina Cricky Nuts semenke suncokreta imaju u izobilju. Vitamin E je snažan antioksidans, pa samim tim snižava holesterol koji uzrokuje aterosklerozu, što dovodi do začepljenih arterija, srčanog udara ili šloga. Kesica Cricky Nuts semenki suncokretovog semena obezbeđuje preko 90% preporučene dnevne doze vitamina E.

PODSTIČE VARENJE.

Zbog toga što ima mnogo dijetetskih vlakana semenke suncokreta su odlične brže za varenje hrane i pomažu kod lečenja opstipacije.

izvor:cajeviza.net