Friday, March 29, 2024
VIRALNO

Borovnica za bolje zdravlje – upotreba za anemiju

Borovnica i zdravlje

Briga o zdravlju predstavlja jednu od najvažnijih obaveza modernog društva. Naše zdravlje je svakodnevno na ispitu zbog stresnih poslova kojim se bavimo, usled nedostatka slobodnog vremena za odmor i relaksaciju, i zbog privatnih problema koje uzrokuje brži način života u 21. veku.

O lekovitim svojstvima borovnice se govori već dugo, a ljudi je konzumiraju vekovima kao biljku koja jača imunitet i čuva naše zdravlje od štetnih uticaja svakodnevnice. Ukoliko se pitate zbog čega je borovnica tako dobra za očuvanje zdravlja i imuniteta odgovor je jednostavan. Zahvaljujući sastojku antocianinu borovnica je najbogatiji izvor antioksidanasa među 40 različitih vrsta voća i povrća. Uz to lišće borovnice je riznica minerala, koje nam garantuje dug i zdrav život.

Borovnica je biljka, koja je prepuna hranljivih, ali i zdravlju pogodnih vitamina, minerala, i uopšte govoreći, sastojaka. Ona obiluje manganom, vitaminima C i K, a zbog svojih dijetalnih vlakana, idealan je saveznik u borbi protiv upornih kilograma. Pored toga, borovnica je bogata kalijem, kalcijem i fosforom.

Treba napomenuti da ova bobičasta biljka spada u red najsnažnijih oksidanata. Ona obiluje pektinom, koji snižava holesterol, i antocijanom koji uspešno čisti naše telo i krvotok. Drugačije rečeno, borovnica predstavlja biljku koja je opravdano prisutna u nardnoj medicini, i čiji se gotovo svi delovi mogu eksplatisati u službu našeg zdravlja.

Tako se listovi borovnice koriste kod zdrastvenih problema kao što su prolivi, upale, ali i kod ozloglašenog dijabetesa. Listovi su takođe dobri i za sveukupno zdravlje naše kose, a sve što nam treba u tom slučaju, jeste čaj kojim ćemo vršiti ispiranje.

Sok od borovnice je možda i najpoznatije prirodno sredstvo za anemiju, i za opšte poboljšanje krvne slike. Zbog toga se konzumacija soka od borovnice, osobama sa krvnom slikom preporučuje u gotovo neograničenim količinama, često i na dnevnoj bazi. Već smo rekli da borovnice u sebi sadrže velike količine minerala. Kada se ovi minerali unose putem tečnosti, one se brže apsorbuju u naš krvotok, tako da sok od borovnice ima maltene momentalno dejstvo na našu krvnu sliku.

Sok od borovnice je pored svojih povoljnih dejstava na sam krvotok pokazao i druge korisne svojstvenosti. On je veoma dobar zaispiranje grla, kao i za lečenje upaljenih usta i ždrela. Ukoliko sok od borovnice koristimo bez veštačkih i nepotrebnih dodataka, videćemo da je koristan i za osnaživanje vida, kao i za celokupno stanje naših očiju.

cajeviza.net