Wednesday, April 24, 2024
VIRALNOZDRAVLJE

Peruanska jagoda (fizalis) – sadnja, uzgoj, lekovitost

Osim što je ukusna i može se koristiti kao dekoracija, peruanska jagoda je veoma zdrava. Ovde ćemo navesti pet stvari zbog koje biste trebali da ubacite peruansku jagodu u svoju ishranu.

Čaj od peruanske jagode je veoma dobar protiv gripa i laringitisa. Koren i lišće peruanske jagode su poznati po tome što ublažavaju simptome respiratornih bolesti kao što je laringitis i pomažu kod gripa. Tradicionalna medicina u Južnoj Americi vekovima koristi ovaj čaj. On se pravi od naseckanog korenja i lišća peruanske jagode i kuva kao svi drugi biljni čajevi.

Odličan je izvor vitamina A i karotenoida. Sto grama ploda peruanske jagode sadrži oko 36 mikrograma vitamina A, što je oko 14 procenata od prosečnih dnevnih potreba ljudskog organizma za vitaminom A. Vitamin A je jako važan za zdrave oči i vid, kao i za zdravu kožu. Takođe, peruanska jagoda je odličan izvor antioksidanasa, što znači da neutrališe slobodne radikale, koji mogu dovesti do degenerativnih bolesti poput makularne degeneracije (gubitka centralnog vida) i reumatskog artritisa.

Bogata je antioksidansima. Osim što sadrži jake antioksidantne vitamine, vitamine C i A, peruanska jagoda je dobar izvor polifenola i beta-karotena. Zbog velikog sadržaja antioksidanasa, peruanska jagoda je predmet mnogih naučnih ispitivanja, a njihov cilj je ispitivanje uticaja ovog voća na različite bolesti, uključujući karcinom, malariju, hepatitis, reumatizam, astmu i dermatitis.

Sadrži velike količine vitamina C. Sto grama peruanske jagode sadrži oko 11 miligrama vitamina C. Vitamin C je sjajan prirodni agens koji deluje protiv upala i kao antioksidans. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena i ubrzava zarastanje rana, čini kožu mlađom i elastičnom i čisti krvne sudove od suvišnog holesterola, i na taj način snižava pritisak.

Dobar je izvor vitamina iz B grupe i drugih nutrijenata. Peruanska jagoda je odličan izvor vitamina iz B grupe i sadrži manje količine kalcijuma, gvožđa i fosfora. Ako se već hranite zdravo, peruanska jagoda će vašu ishranu učiniti još zdravijom.Andska jagoda će biti značajan dodatak vašoj ishrani, jer vitamin B pomaže u pretvaranju hrane u energiju, što dovodi do više energije i bolje pažnje.

Zdrava trudnoća

Gvožđe se nalazi i u biljnim i u životinjskim namirnicama. Mahunarke, cele žitarice, zeleno lisnato povrće i sušeno voće sadrže dosta gvožđa, što je izuzetno važno za trudnice. Trudnicama je potrebno oko 27 miligrama gvožđa dnevno. Peruanska jagoda sadrži dovoljno gvožđa da tokom celog dana imate sasvim dovoljno gvožđa. Ako svakodnevno jedete peruanske jagode, gotovo da vam neće biti potreban drugi izvor gvožđa.

Peruanska jagoda je izvrsno voće, bogato antioksidansima i vitalnim hranljivim sastojcima koji su veoma zdravi. A i veoma je ukusna. Međutim, ako padnete u iskušenje da pravite džem ili slatko od peruanskih jagoda, zapamtite da ćete kuvanjem uništiti mnogo važnih nutrijenata, pa je zato jajbolje da uživate u svežim peruanskim jagodama kako bi se očuvala njihova lekovitost.

cajeviza.net