Tuesday, March 19, 2024
VIRALNO

Baštenski karanfil – Dianthus caryophyllus

Fam. Caryophyllaceae

eng. Carnation

Poreklo

Karanfili se pominju u Grčkoj literaturi još pre 2 000 godina. Teofrast mu je dao ime roda po grčkim rečima dios- božanstven i anthos- cvet, što se odnosi na bogat i raskošan izgled, dok reč caryophylláceus znači- klinčićast, karanfilski i odnosi se na vrstu krunice kod karanfila koja se sastoji od pet kruničnih listića produženih u tvorevinu u obliku drščice. U rodu ima oko 400 vrsta koje od prirode rastu u Evropi, Aziji, Africi i Severnoj Americi. Javljaju se kao višegodišnje, polužbunaste vrste, a mogu biti i jednogodišnje ili dvogodišnje. U našem narodu se nazivaju zajedničkim imenom karanfil.

Morfologija

Stablo karanfila je zeljasto, člankovito i glatko. Svetlozelene je boje. Cvetovi se formiraju terminalno ili bočno. Mogu biti pojedinačni ili skupljeni u cvasti. Raznih su boja i najčešće imaju prijatan miris. Najzastupljenije boje cveta su bela, žuta, roza i crvena. Na stablu su listovi naspramnog rasporeda, lancetastog oblika, a prekriveni su voštanom prevlakom sive boje i krti su.

Proizvodnja rasada

Proizvodnja rasada baštenskog karanfila je iz semena koje treba pre setve držati na temperaturi od -1C do 2 C. Setva se obavlja u februaru u staklenicima, a nicanje je za 10-15 dana.

Uslovi uspevanja

Traži lagani i ne mnogo hranljiv supstrat. Zalivanje je potrebno redovno obavljati, a biljke držati na svetlom i prozračnom mestu, kako bi formiranje pupoljaka bilo obilno. Za sadnju u cvetnjacima koristi se 20 kom/m2, a za sadnju u lejama u cilju proizvodnje rezanog cveta

Biljke se sade na rastojanje 30×30 cm.

Sortiment

Od sorti jednogodišnjeg baštenskog karanfila aktuelne su:

D. caryophillus „Kahori“ koja je kompaktna, rana sa bogatim cvetanjem, jako mirisnim cvetovima i visinom od 20 cm i

D. caryophillus „Can Can“ sa brojnim crvenim cvetovima.

Upotreba

Najveći broj vrsta i sorti namenjen je za rezan cvet, dok se znatno manji deo koristi za ocvetnjavanje zelenih prostora i kao saksijska kultura. Do skora su karanfili bili najviše korišćena vrsta koja se poklanjala za Dan žena (8.mart).

tekst:Cvećarstvo-1