Friday, March 29, 2024
TOP VESTIVIRALNO

Petlova kresta: Egzotični ukras u dvorište

Celosia cristata L.- petlova kresta Fam. Amarantaceae Eng. Cockscomb

Poreklo

Naziv roda Celosia potiče od grčke reči kolos što znači- plamteći, a odnosi se na česte jarkocrvene cvetove petlove kreste. Latinska reč cristátus ima značenje- krestav, koji ima krestu i odnosi se na cvast koja podseća na petlovu krestu. Poreklo vrsta iz ovog roda je Indija.

Morfologija

Petlova kresta se odlikuje uspravnim nerazgranatim stablom, visine 20-70 cm. Listovi su naizmenično raspoređeni, široko su lancetasti, zeleni ili tamnocrveni. Na listovima se uočavaju malje i duboko urezana nervatura. Cvetovi su sakupljeni u cvast nalik na krestu petla. Boje cveta su crvena, narandžasta, roza i žuta. Hibridne sorte se razlikuju po boji cvasti, formi biljke i veličini.

Proizvodnja rasada

Petlova kresta proizvodi se setvom semena od januara do maja u zaštićenom prostoru. Proizvodni ciklus traje 12-16 nedelja.

Uslovi uspevanja

Na stalnom mestu zahteva sunčanu ekspoziciju, dovoljno svetla kao i umerenu vlažnost tla. Sadi se na razmak od 20 cm. Cvetanje je dugo i traje sve do prvih mrazeva.

Celosia argentea var. plumosa

Poreklo Latinska reč argénteus znači srebrnast. Poreklom je iz Indije.

Morfologija

Varijeteti koji su danas na tržištu pripadaju nižim biljkama, visine oko 20 cm, sa ovalno izduženim listovima i kupastim cvastima intenzivno crvene, oranž ili žute boje. Razlikuju se od predhodne vrste jer cvast ne podseća na petlovu krestu, već je kupasta i u obliku metlice. Odlična je za javne površine, kao i za posude.

Upotreba

Petlova kresta ima široku upotrebu. Uspešno se gaji na javnim zelenim površinama, u manjim grupama, kao i na okućnicama. Visoke sorte sade se na međusobnom rastojanju od 30-40 cm, a niske na međusobnom rastojanju od 20 cm. Cvetanje traje tokom čitavog leta, sve do prvih mrazeva. Ima primenu i kao rezan cvet, jer se dugo održava svež u aranžmanu ne menjajući boju. Takođe se uspešno suši, te se može koristiti i za izradu aranžmana od suvog cveća.

izvor: Cvećarstvo-1