Wednesday, April 24, 2024
ZDRAVLJE

Bosiljak: kraljevska biljka puno je više od običnog začina – Čuva zdravlje i privlači novac!

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je začinska biljka porijeklom iz Indije, ali je danas rasprostranjena na širem području Mediterana, zbog čega je nezaobilazna u mediteranskoj kuhinji. Jednogodišnja je zeljasta biljka.

Izdanci su uspravni, do 80 cm visoki, često ljubičasti, pokriveni dugim kovrčavim dlakama. Ima djelovanja kao kadulja, matičnjak i nana. Koristi se u kulinarstvu, za poboljšanje raspoloženja, protiv nesanice i noćnog mokrenja.

Uporaba u kulinarstvu

Zbog svog slatkastog i ugodnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u talijanskoj i francusko-maritimnoj kuhinji. Upotrebljava se pri pripremu (laganijih) povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, te kao začin u umacima za salate. Dodaje se (kuhanom ili pečenom) jelu u zadnji trenutak, jer mu termalna obrada uništava aromu. Od njega se dobiva i poznati talijanski regionalni specijalitet pesto, svojevrsni umak od zrna pinije i bosiljka, s maslinovim uljem.

Narodno vjerovanje

Po krišćanskoj legendi bosiljak je narastao na mjestu Isusovog raspela. Na misama 14. septembra se u bosiljak polaže križ, jer se vjeruje da je kraljevska biljka.

Kažu i da kuća u kojoj se uzgaja bosiljak ne može da bude siromašna, zato ga nabavite što prije!

tekst:wikipedia.org