Saturday, April 27, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Neven cvet (Calendula officinalis) je neprocenjiva lekovita biljka

Jednogodisnja cvetnica, prisutna u gotovo svakom vrtu. Raste gotovo svuda. Samonikla se moze naci na livadama, pasnjacima, pored puteva, a u poslednje vreme se gaji u kulturi. Vrlo skromna prema uslovima sredine, dobro uspeva na suncanim mestima, uz umereno zalivanje.

Zemljiste ne bira, ali je dobro da ne bude suvise tesko.

Sakupljaju se cvetne glavice, koje se koriste kod stomacnih tegoba, grceva, cira na zeludcu, hemoroida, prosirenih vena, a spolja, u vidu ulja, za ispucalu kozu, zaceljivanje rana i opekotine.

Medicinski caj: Punu kasicicu usitnjenih cvetova (ili 2-3 cvetne glavice) preliti soljom kljucale vode, ostaviti da odstoji 10 min. procediti i piti 3 puta dnevo.

NEVEN – Calendula officinalis

 

NEVENOVO ULJE

U litarsku bocu staviti 10 supenih ka{ika sve`eg ili suvog cveta nevena. Bocu naliti skoro do vrha suncokretovim uljem (nikako sojinim!).

Bocu dobro zatvoriti i ostaviti na sun~anom mestu oko mesec dana.

Sadrzaj svaki dan nekoliko puta promu}kati. Gotovo ulje procediti u cistu bocu i koristiti.

Razmnozava se direktnom setvom na stalno mesto. Setva se obavlja krajem marta i u aprilu. Seje se retko, u redove na rastojanju od
40 cm. Kada mlade biljke dovoljno izrastu razresuju se na rastojanje 25 cm. Setva se moze obaviti i u avgustu, a mlade biljke razresuju se na prolece. Dobro podnosi mraz, ali mu smeta vlaga i hladni zimski vetar. Zato ga kao ozimi usev treba gajiti na zaklonjenom mestu i dobro propusnom zemljistu i po potrebi prekriti za{titnom plasticnom folijom.

Cveta neprestano od juna do kraja oktobra, kada se cvetovi i beru. Vazno je cvetne glavice brati iskljucivo po suncanom vremenu.

izvor:ziveti sa prirodom