Friday, March 29, 2024
TOP VESTIVIRALNO

Ovu sobnu biljku mora imati svaka kuća: Uspešno prečišćava otrove iz vazduha

Zeleni ljiljan ili hlorofitum uzgoj i nega

Zeleni ljiljan ili hlorofitum je popularna sobna biljka i često se viđa po kućama i kancelarijama. Većina ljudi je bar nekad posedovala ovu biljku.

Biljka zeleni ljiljan je izuzetno laka za uzgoj i sjajna je ako ste početnik u gajenju sobnog bilja.

Opis

Minimalna nega: biljka hlorofitum će preživeti i uz minimalnu negu i može da podnese i niže temperature. Međutim, izgledaće vrlo neprivlačno i stvaraće nered (lišće će požuteti i opadati) ako nema dovoljno vode ili svetlosti, ili pak ako ih ima previše. Ako se dobro brinete o njoj – izgledaće odlično.

Veoma je zahvalan za uzgoj u kancelarijama i holovima poslovnih zgrada jer ne zahteva redovno zalivanje.Takođe pogodnim za ovakve prostore ga čini i to što može da živi na mestima gde nema direktne sunčeve svetlosti.Ipak na mestima koja su jako loše osvetljena neće izgledati baš najbolje.

Kako izgleda: kao što je već pomenuto, ako zanemarujete ovu biljku, neće izgledati nimalo lepo. Ako je negujete, listovi će rasti u vis i biće lučni. Najpopularnije vrste hlorofituma imaju zeleno lišće sa belim trakama u sredini, ili tamnije lišće sa belim trakama po ivici lista.

Cvet: mogu se javiti beli cvetovi u obliku zvezde, i obično se javljaju u „grozdovima“ na vrhu stabljike (koja može narasti do dva metra). Cvetove koji se jave sa strane možete presaditi.

Kada najbolje rastu: pošto su listovi i stabljike prilično visoki, hlorofitum možete presaditi u viseće saksije i držati ih na mestu gde mogu neometano rasti (npr. na polici ili stolu). Kada su mlade i manje, možete ih držati gde god hoćete – važno je samo da nema direktnog sunca.

Hlorofitum je biljka koja može da se gaji u skoro svakom tipu zemljišta.Najbolji za gajenje zelenog ljiljana je ipak humus koji možete da izmešate sa malo obične baštenske zemlje.

Zeleni ljiljan ne zahteva đubrenje ako je zasadjen u humusu. U slabijoj zemlji tečno đubrivo će ga ojačati.

Hlorofitum treba jednom mesečno očistitit od prašine.

Hlorofitum možete da držite tokom zime i u prostorijama koje se ne greju (stepeništa, ulazi i sl) ipak ne bi trebalo da da bude na temperaturi nižoj od 7C.

Zagađenje: dokazano je da zeleni ljiljan značajno smanjuje zagađenje vazduha u okruženju.Ova biljka uspešno prečišćava otrove iz vazduha kao što su formaldehid i ugljen monoksid. Jedan hlorofitum je sasvim dovoljan za čist vazduh u jednom stanu pošto može da pročisti vazduh i u prostoru od čak 200 kvadrata.

izvor: cajeviza.net