Friday, July 19, 2024
KUJNA

Dekorativna i ukusna: Svečana majonez salata

Svojim dekorativnim izgledom doprinosi da praznični sto izgleda još ljepše.

Sastojci:

– 200 g mrkve
– 200 g smrznutog graska
– 350 g krompira
– 1 nakisela jabuka osrednje velicine + sok limuna
– 250 ml vode
– so i biber po ukusu
– 1 kesica zelatina ( 7 g )
– 6 velikih kašika majoneza
– 3 velike kašike pavlake
– 6 kom jaja paprika ,
– lišće peršuna za dekoraciju

Priprema:

Oguliti mrkvu i krompir pa ih isjeci na sitne kockice. U veću šerpu staviti isječene kocke krompira i mrkve, dodati smrznuti grašak i naliti sa hladnom vodom, oko prsta iznad površine povrća.

Dodati soli i bibera prema ukusu i skuhati povrće. Oguliti jabuku i nju takođe isjeckati na sitne kockice pa je preliti sa kasiku – dvije soka od limuna da ne pocrne.

Takođe skuhati tvrdo jaja pa ih ohladiti. Kada je povrće skuhano procjediti ga, sačuvati 250 ml vode u kojoj se povrce kuhalo. U prohladjenu vodu dodati kesicu zelatina, dobro izmjesati da se zelatin otopi zatim dodati povrce, sjeckanu jabuku, umijesati majonez i kiselu pavlaku.

Sve dobro sjediniti. Modlu u koju ce se sipati salata obloziti prozirnom foliom ali tako da krajevi folije vise preko ivica. Prvo u modlu sipati sloj salate oko 1,5 cm debljine, poredati skuhana jaja po duzini i onda pazljivo kasikom sipati ostatak povrca.

Krajeve folije prebaciti preko povrsine salate. Staviti salatu na hlađenje najbolje preko noci da se stegne. Ohlađenu salatu prebaciti na tanjir na kom ce se servirati i ukrasiti je po zelji. Modla u kojoj sam ja pravila salatu je dimenzija 28 x 13 cm a dubine 6 cm, i sva pripremljena salata je fino stala u modlu.

Izvor: Coolinarka