Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Kiseli kupus kao lek

KISELI KUPUS

Na našim prostorima postoji veoma duga tradicija kišeljenja kupusa s jeseni kako bi nam bio preko potreban izvor vitamina C preko zime. Osim toga, primećeno je i da veoma blagodetno deluje na imunitet i probavu, ali je i veoma hranljiva namirnica.

Kiseli kupus je veoma zahvalna namirnica, jer ima dug rok trajanja i nekim domaćicama potraje i do naredne zime. Karakterističnog je kiselog ukusa koji potiče od mlečne kiseline nastale bakterijskom fermetcijom šećera iz kupusa, a spisak recepata u kojima se pojavljuje veoma je dug.

Poznato je da je moreplovac Džejms Kuk hranio svoju posadu kiselim kupusom kako bi ih zaštitio od skorbuta (bolest koja se pojavljuje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C). U isto vreme moreplovac Vasko de Gama izgubio je 105 od 160 članova posade upravo zbog avitaminoze. Takođe, Sebastijan Knajp njime je još u 19. veku lečio dijabetes, opekotine, upale.

Kiseli kupus za bolje zdravlje

Kiseli kupus bogat je vitaminom C. U 100 g kupusa može se pronaći čak 20 mg vitamina C, zatim znatne količine vitamina A, folne kiseline, kalcijuma, gvožđa, fosfora, kalijuma, natrijuma i belančevina. Zbog velike količine vitamina B12, preporučuje se vegeterijancima i veganima.

Ono što odvaja kiseli kupus od svežeg jeste to što je odličan izvor probiotskih bakterija. Zbog toga je odličan za probavu nakon upotrebe antibiotika i hemoterapije, ali i preventivno, jer veoma pogoduje crevnoj mikroflori i blagotvorno deluje na želudac.

Dobar je i za varenje masne hrane, pa je dobar sveznik u gubljenju kilograma. U isto vreme, ubrzava metabolizam, pospešuje izlučivanje tečnosti iz organizma, ali i čisti i regeneriše jetru.

Odličan je za jačanje imunog sistema, pogotovo u zimkom periodu, ali je primećeno i da veliku ulogu ima u pročišćavanju krvi i usporavanju starenja.

Pogoduje ukupnom zdravlju i podiže treutno raspoloženje, a smatra se i da su osobe koje jedu više kiselog kupusa zdravije i jačeg imunog sistema.

Kisel kupus kao lek

Kiseli kupus odlično deluje na probavu i crevnu mikrofloru. Pogoduje želucu, ali je i veom bitan u lečenju bolesti uzrokovane disbalansom crevne flore. Takođe, sadrži enzime koji pospešuju detoksikaciju tela i to je jedan od razloga zašto se posebno preporučuje u lečenju mamurluka.

Nek istraživanja pokazuju da konzumiranje kiselog kupus može biti odlična preventiva protiv raka pluća, creva, prostate. Osim toga, može se koristiti u tretiranju nagluvosti i za poboljšnje vida. Blagotvoran je i za lečenje astme, bronhitisa, a pomaže i u mršavljenju.

Veoma je koristan i u dečijooj ishrani. Naime, koristi e za suzbijanje glista tako što se deci daje da jedu na prazan stomak ili kao dodatak ishrani. Preporučuje se još i za regulisanje neredove stolice ili u lečenju zatvora koji se redovnom upotrebom kiselog kupusa uspešno reguliše.

U početnim stadijumima tuberkuloze, rasol od kiselog kupus može se korititi uz dodatak lanenog ulja. Deluje i protivotrovno , čisti krv, pomaže detoksikaciju, te otklanja umor i iscrpljenost orgaanizma, a najviše se preporučuje starijima kako bi povratili energiju i vitalnost organizma. U isto vreme, kiseli kupus pomaže razmenu materija u mozgu i time pooljšava pamćenje.

cajeviza.net