Saturday, April 20, 2024
KUJNATOP VESTI

Kremasta pasta sa gljivama i piletinom

izvor:Arijeva kuhinja

Ručak za 20 minuta. Jednostavna priprema, jednostavne namirnice a okus odličan

Potrebno je

300 gr gljiva, ja sam koristila smeđe šampinjone
300 gr pilećeg filea
1 manja glavica crvenog luka
2 do 3 čena naribanog ili sitno isjeckanog bijelog luka
200 ml vrhnja za kuhanje
1 kašika putera
1 mala kašika soli
pola male kašike bibera
pola male kašike origana
1 kašika sjeckanog peršuna
1 kašika prah supe od gljiva ( ja sam koristila Knorr krem supu od gljiva), pojačava okus gljiva ako ne želite intenzivan okus onda nemojte stavljati.
500 gr tjestenine po izboru, ja sam koristila tagliatele ali možete koristiti i špageti, makarone ili bilo koju drugu po vašem izboru.
100 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina

Priprema:

Vodu za tjesteninu stavite da se grije da biste je skuhali po uputama na vrećici, nemojte skuhati do kraja jer će malo da stoji u sosu i tako će završiti kuhanje.

Piletinu isijecite na trakice pa je prodinstajte na malo maslinovog ulja, kada je sva suvišna tečnost isparila piletinu premjestite na tanjir.

U istu tavu dodajte još malo ulja, 1 kockicu putera, kad se zagrije dodajte sitno sjeckani luk, dinstajte par minuta pa dodajte i šampinjone, kad ispari tečnost iz šampinjona, dodajte začine, bijeli luk, vrhnje za kuhanje , kada se sve povezalo i kad krem počne da ključa dodajte 100 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, promiješajte pa odmah istresite tjesteninu.

Promiješajte tek toliko da se sve sjedini, poklopite šepru i ostavite 5 minuta da tjestenina upije sos. Povremeno protresite šerpu.