Tuesday, April 23, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Lekovitost čaja od kukuruzne svile

Kukuruzna svila

Da li ste znali da ako skinete kukuruznu svilu sa kukuruznog klipa, mozete je koristiti kao lek? Mnogima nije poznat čaj od kukuruzne svile, ali on se zapravo koristi od davnina. Koristi se kao lek za srčane probleme, snižavanje krvnog pritiska, malariju, infekcije urinarnog trakta, kao i za mršavljenje.

Kako se pravi čaj od kukuruzne svile

Jednu malu kašiku suve kukuruzne svile preliti sa 2 dl vode. Zatim zagrevati dok ne provri. Skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji 5 minuta. Čaj se može napraviti i tako što se kašičica suve kukuruzne svile prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 15 minuta. Procedite čaj i pijte bez šećera, 3 puta dnevno.

Lekovitost čaja

Kukuruzna svila je jak prirodni diuretik. idealna je za izbacivanje viška voda iy organizma. Ovaj čaj se koristi i za mršavljenje. Čaj od svile kukuruza se najčešće koristi protiv urinarnih infekcija. Dobar je za cistitis, upalu mokraćne bešike i kod peska i kamena u bubrezima. Čaj od kukuruzne svile kao diuretik dobar je za snižavanje pritiska. Takođe se može upotrebiti kao lek za ublažavanje simptoma reume i gihta.

Više o čaju od kukuruzne svile

Kukuruzna svila predstavlja tanke niti nalik kosi koje prekrivaju kukuruzni klip. Ove svilene zuckaste niti formiraju stigmu koja sakuplja polen kako bi oplodila kukuruz, ali se takodje koristi i za spremanje vrlo efikasno lekovitog čaja.

U kukuruznoj svili nalaze se mnogi korisni sastojci kao sto su flavonoidi, alantoin, mucilage, saponine, vitamine C i K i kalijum.

Ona moze da se kombinuje i sa drugim biljkama kako bi se poboljšala njena lekovita svojstva. Kukuruzna svila je dostupna u filter kesicama kao i sušena u vidu suplemenata. Kukuruzna svila u prahu je čest sastojak u puderima za lice zbog svog umirujuceg dejstva.

Čaj od kukuruzne svile je blagog sladunjavog ukusa. Ako se odlucite da sami pravite ovaj čaj, potrudite se da svila ne bude sa kukuruza koji je prskan pesticidima.

Prednosti čaja od kukuruzne svile

Čaj od kukuruzne svile ima mnogo zdravstvenih prednosti za odrasle i za decu. Najveca prednost je kod problema urinarnog trakta: infekcije, ciste kao i problema sa bešikom i gonorejom.

Ako zelite da vaše dete prestane da piški u krevetu dajte mu čaj od kukuruzne svile.

Dobar diuretik, blagotvoran, ima anti-upalno dejstvo i dobar je protiv kamena u bubregu.

Čaj od kukuruzne svile dobar je za detoksikaciju i izbacivanje toksina iz organizma.

Ovaj čaj sadrzi vitamin K koji poboljšava proces zgrusnjavanja krvi.

Čaj od kukuruzne svile je dobar i za snižavanje krvnog pritiska, za smanjenje bolova kod artritisa, za lečenje žutice kao i kod problema sa prostatom.

Kada se primenjuje površinski može da pomogne kod lečenja rana i problema sa kožom.

Propratna dejstva čaja od kukuruzne svile
U većini slučajeva čaj od kukuruzne svile može da se koristi svakodnevno bez nekih posebnih upozorenja. U retkim slučajevima ako ste alergični na kukuruz možete dobiti osip po kozi.

Čaj od kukuruzne svile može takođe da poveća nivo kalijuma u krvi. Zato ga treba izbegavati ako već imate nizak nivo kalijuma u krvi, probleme sa visokim pritiskom ili dijabetes. Nije preporučljiv za decu, trudnice i dojilje.

Čaj od kukuruzne svile možete uključiti u dijetu, ali da bi ste uživali u njegovim blagodetima nemojte konzumirati više od 3 šolje dnevno.

cajeviza.net