Najbolji trikovi za skidanje fleka

Mrlju od kafe na primer, isperite mlakom vodom u koju ste stavili i malo soli. Ostavite tako da stoji dva sata pa isperite. Ako je mrlja i dalje vidljiva, napravite mešavinu sirćeta i alkohola u istim merama, namočite u nju krpicu i njome istrljajte tvrdokornu mrlju od kafe.

Čokolada se lako ispira običnim deterdžentom i retko ostavlja teže mrlje.

Krv može napraviti trajne mrlje i stoga je treba isprati odmah dok je još sveža. Isperite je hladnom vodom kojoj treba da dodate malo soli. Ako se mrlja od krvi već osušila, možete je ukloniti dugotrajnim potapanjem u hladnoj vodi u koju ste stavili deterdžent.

Mrlje od masti i ulja možete iz tkanine izvući pomoću pudera. Naprašite tkaninu puderom i ostavite da stoji. Nakon što puder upije masnoću, iščetkajte ga sa tkanine. Ako je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta.Sličan efekat možete postići brašnom ili solju. Stavite so na mrlju i nekoliko kapi limuna te dobro isperite vodom.

Mrlje od voća i povrća najčešće se mogu ukloniti tako da ih istrljate solju pa nakapate limunom.

Kiselo mleko takođe je dobro za uklanjanje mrlja od voća. Potopite tkaninu u mleko i ostavite ceo dan. Potom operite tkaninu na uobičajen način. Ako treba, ponovite postupak.

dnevno.rs