Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Laneno seme i kefir ili jogurt za mršavljenje

Najčešće se preporučuje za mršavljenje koristiti laneno seme i kefir ili jogurt. U principu, smatra se da je mnogo bolje koristiti kefir nego jogurt, uzevši u obzir da se kefir smatra jednim od najboljih prirodnih izvrora vitamina B kompleksa, ali i mnogih drugih korisnih bakterija, te vitamina i minerala.

U osnovi, laneno seme i kefir ili jogurt se preporučuju prvenstveno za regulisanje rada organa za varenje, odnosno probavnog sistema, a uz to postoje prilično sigurni podaci da upravo ova kombinacija utiče na pobljšanje odbrambenih snaga organizma.

Razlog zbog koga se baš preporučuje koristiti laneno seme i kefir ili jogurt za mršavljenje, odnosno ubrzavanje metabolizma svakako leži u činjenici da je seme lana izuzetno bogato vlaknima, te da spada u jedno od boljih prirodnih sredstava za ubrzavanje metabolizma, te regulisanje probave, a samim tim i za mršavljenje. Uz to, laneno seme pomaže i da se rastvaraju sve one, takozvane nezdrave masnoće koje se nalaze nagomilane u ljudskom organizmu, tako da je i idealno prirodno sredstvo za čišćenje čitavog organizma, pa ne čudi zbog čega se baš seme ove biljke preporučuje kao odlično sredstvo za prevenciju različitih vrsta raka, a na prvom mestu prostate i dojke.

Upotreba

Upotreba podrazumeva konzumiranje kaše koja se spravlja od 1 kafene kašike semenki lana ( naravno mlevenih ) i oko 100 mililitara kefira ili jogurta. Zapravo preporučena količina kefira, odnosno jogurta je oko trećina jedne šolje ili čaše.

U principu, preporuka je da ovako spravljenu kašu unosite čak tru puta dnevno i to pre doručka, pre ručka i neposredno pred odlazak na spavanje. Pva kura bi trebalo da traje sedam dana, nakon čega se svakako preporučuje napraviti pauzu od sigurno nedelju dana, pa ukoliko postoji potreba nastaviti.

Naravno, postoje osobe koje čak i svakodnevno konzumiraju ovu mešavinu, ali uglavnom samo ujutru na prazan želudac, što u principu i jeste opšta preporuka za korišćenje, ali treba to ipak učini postupno. U tom slučaju je mera 1 supena kašika semenki lana i 250 mililitara kefira ili jogurta.

Laneno seme je seme jednogodišnje biljke poznate kao Linum usitatissimum koja se hiljadama godina uzgaja da bi se od nje pravila tekstilna vlakna, ali i koristila u ishrani. Laneno seme i njegovi ekstrakti, poput lanenog ulja, se koriste u ishrani još od antičkog doba i ponovo su „ušli u modu“ u drugoj polovini 20. veka. Mnogi smatraju da je laneno seme zdravo i ukusno i može se kupiti u većini supermarketa i prodavnica zdrave hrane.

Zabeleženo je da se ova biljka dosta uzgajala još u antičkom Egiptu i Etiopiji. Semenke se dobijaju iz ploda biljke lana koja izgleda kao okrugla, suva kapsula. Semenke su sjajno braon boje i imaju oblik poput jabuke. Laneno seme se povezuje sa tretmanom i lečenjem nekoliko vrsta medicinskih problema i, iako se radi o prirodnoj namirnici, ipak ima svojih neželjenih nuspojava.

Sama biljka lana je jednogodišnja biljka koja naraste 50-100 centimetara u visinu. Ima zelenu stabljiku i plave i ljubičaste cvetove. Lanena vlakna se dobijaju iz stabljike biljke, koja se udara nečim kako bi se ta vlakna oslobodila i mogla da se izvuku i ispredu. Lanena vlakna su jaka, trajna i od njih se pravi veoma fin tekstil. Laneno seme se dobija iz cvetova biljke i može se jesti kao takvo, može se od njega praviti ulje ili se koristiti za obroke kao sastojak jela.

Laneno seme sadrži velike količine hranljivih polinezasićenih masti. Ove zdrave masti su bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama – obe smanjuju rizik od srčanih oboljenja i karcinoma. Masne kiseline u lanenom semenu takođe podižu nivo „dobrog“ holesterola i istovremeno smanjuju visok krvni pritisak. Laneno seme sadrži omega 6 masnu kiselinu, poznatu i kao linolna kiselina, koja se smatra vrlo značajnom za ljudsko zdravlje i funkcionisanje organizma. Dodatno, laneno seme je vrlo bogato dijetetskim vlaknima, što podstiče dobro varenje.

Za vegeterijance laneno seme je odličan dijetetski suplement. Ovo je biljni izvor omega masnih kiselina koje sadrži i nekoliko drugih esencijalnih nutrijenata poput vitamina B6, magnezijuma i folne kiseline. Laneno seme sadrži i proteine u manjim količinama, tako da je odličan dodatak u vegeterijanskim dijetama. Oni koji nisu vegeterijanci takođe mogu jesti laneno seme, jer je prepuno zdravih sastojaka i svakako ne može da škodi.

Poput većine ostalih zdravih masnoća, ulje od lana je veoma „osetljivo“. Obično ga u prodavnicama možete videti u frižideru i kada ga kupite, trebalo bi da ga stavite u frižider čim stignete kući. Iako laneno ulje nije pogodno za kuvanje, može se koristiti za prelive ili se dodati u zgotovljeno jelo. Laneno seme se može ispržiti i dodati u salate, kao i u kolače ili neko drugo jelo ili samogrickati tako prženo. Laneno seme i ulje od lanenog semena imaju bogat ukus sličan većini koštunjavog voća i zato ga mnogi ljudi vole i rado jedu.

cajeviza.net