Friday, March 29, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTI

Penjurlije (video)

slika:Minjina Kuhinjica

Potrebno: 300 ml mlake vode, 45 g kvasca, 2 kašičice šećera, 4 jajeta, 1 i po kašičica soli, 850 g brašna + za posipanje, 100 g masti, 50 g margarina, 350 g sira.

Kavasac izmrvite i prelijte toplom vodom. Doadajte šećer i kašičicu brašna i ostavite 10 minuta.

Viljuškom umutite jaja i odvojte 3 kašike na stranu, za kasnije premazivanje penjurlija, a ostatak sipajte u vodu. Dodajte so i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta da testo nadolazi.

Nakon tog vremena testo podelite na dva dela.

Prvi deo razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini na oko 7-8mm debljine. Istopite mast i margarin pa premažite testo. Preko izmrvite sir. Uglove sastavite na sredini tako da formirate kovertu/pismo. Testo zarotirate i ponovo razvucite, premažite, pospite sirom i ponovo formirajte pismo. Ponovite postupak i treći put. Na papir za pečenje prebacite testo tako što gornju stranu okrenete prema dole. Isecite na 8 trouglova kako je prikazano u video receptu. Premažite jajima (odvojenim na početku) i stavite da se peče na 200 °C, 20-25 minuta. Dok se peče, na isti način napravite penjurlije i od drugog testa. Kada su prve penjurlije pečene, skinite sa pleha zajedno sa papirom, a na isti pleh stavite drugi papir sa pripremljenim testom.

minjina- kuhinjica,com