Tuesday, April 23, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Cosmos cvet – Radost u životu i ljubavi

Cosmos je jednogodišnja biljka cvetnica iz porodice glavočika. Poreklom je iz Srednje Amerike gde je autohtona biljka. Boje su izrazito “vatrene”, cvetovi su blistavih boja i na suncu prelepo izgledaju.

Kultivari cosmosa sulphureusa su Klondyke Mix. Cosmos sulphureus voli rasti na sunčanom mestu, a podnosi i laganu polusenu. Po rastu je nešto niži od najčešće vrste cosmosa (cosmos bipinnatus) koji naraste do 1,5 m u visinu. Srednja visina mu je oko 1,20 m, grmolikog je oblika i cveta celo leto.

Odlično podnosi sušu, a veoma je otporan na bolesti i štetočine. Ne zahteva posebnu vrstu zemljišta, dobro raste i na mestima koja su siromašna hranljivim tvarima. Postoje jednostavni i dupli cvetovi, a cvetaju u raznim kombinacijama boja i broja latica.

Cosmos se uzgaja setvom semena u proleće, i to direktno na otvoreno. Posejano seme niče između 7 – 21 dana. Male biljčice su jako karakteristične i na početku veoma liče ambroziji. Treba da upamtite gde ste ih sejali, da ih ne bi zamenili s ambrozijom i počupali. Mlade biljke cosmosa počinju cvetati oko 50-60 dana posle nicanja. Pupoljci se pojavljuju u pazusima listova.

Ako ima odgovarajuće uslove, cveta od početka leta pa sve do prvih mrazeva.

Gredica s cosmosom sulphureusom je stvarno šarena i raznobojna, lepo izgleda u raznim cvetnim kombinacijama, a može se sejati i kao pozadinska biljka.

bastovanstvo.rs