Wednesday, April 24, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTI

Vikend pogača (video)

foto:Minjina Kuhinjica

Potrebno:200 ml mleka, 30 g kvasca, 1 kašičica šećer, 2 kašičice soli, 50 ml ulja, 100 g kisele pavlake 20 mm, 2 jajeta, 650 g brašna, puter za premazivanje susam, lan.

U mlako mleko dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.

Nakon toga dodajte ulje, 2 belanceta, jedno žumance, kiselu pavlaku, so i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta.

Nadošlo testo podelite na tri dela. Svaki deo posebno razvucite u krug. Prvi krug stavite na papir za pečenje koji ste isekli u prečniku 28 cm. Premažite puterom, a onda preko složite drugi krug i ponovite postupak premazivanja, kao i treći koji ne premazujete. Pritisnite rukama da se testo raširi na veličinu papira. Sredinu obeležite krugom/rakijskom čašicom, pa isecite ¼, a onda i tu četvrtinu na pola. Svaku polovinu na tri dela od kojih ispletete pletenici, a kraj podvučete malo ispod. I od drugog dela prve četvrtine ponovite postupak zasecanja i pravljenja pletenice. Isecite drugu četvrtinu, pa nju opet na pola i ponovo napravite dve pletenice. Na isti način napravite još četiri pletenice. Postupak zasecanja i pravljenja imate u videu 🙂 Pogaču prebacite, zajedno sa papirom, u tepsiju veličine 28 cm.

Uključite da se rerna zagreje na 220 °C i za to vreme pogača malo naraste. Premažite sjedinjenim žumancetom, kašičicom mleka i ulja, a onda pospite susamom i lanom. Pecite oko 20-25 minuta ili zavisno od vaše rerne.

Minjina Kuhinjica