KINESKI FENJER: I ukras, i bomba za imunitet – Kako se gaji najljepši jesenji cvijet

Fizalis, poznatiji kao peruanska jagoda ili kineski fenjer je grm na kojem raste bobičasto voće, a jesen je trenutak kada pokazuje svu svoju ljepotu.

Može da dostigne najviše metar, pa je pogodna za balkone koji su okrenuti ka jugu ili zapadu. Cvjeta od proljeća do jeseni, a od bijelih cvjetova nastaju zeleni lampioni, koji krajem avgusta postaju bež. Upravo ovaj plod je najveća atrakcija ove biljke, jer narandžaste bobice izgledaju kao lampioni.

Zreli plodovi mogu da se jedu, jer su slatko-kiselog ukusa. Bobice su izuzetno zdrave i podižu imunitet, ali ne sme da se pojede više od pet do šest dnevno.

Lampioni su najljepši jesenji ukras, jer su okruženi listovima u obliku srca. Membrana oko plodova se polako suši, pa će kada sazru, narandžaste loptice izgledati kao klikeri u mrežici.

Zimi fizalis mora da bude u zatvorenom prostoru, a kao što se ljeti svakodnevno zaliva, tokom hladnih mjeseci se to radi štedljivo. Potrebno mu je hranljivo zemljište i dobro je prihranjivati ga ljeti, jer će tako više cvjetati i imati više lampiona.

Orezuje se jednostavno, skidanjem vrhova izdanaka dok se ne raširi. Razmnožava se reznicama ili sjemenom. Veoma je otporan i skoro da ne postoji šansa da ga uništite.

Izvor: novosti.rs