Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Anemona – lekovitost – čaj

ANEMONA (Anemone hepatica)

DRUGl NAZIVI: jetrenka, sasa plava, šumarka

OPIS BILJKE: Anemona je višegodišnja biljka, visoka do 15 cm, s bogato razgranatim rizomom. U rano proleće najpre poteraju duge cvetne stabljike sa cvetovima. Zaštitni listići cveta imaju potpuni izgled čašice. Za vreme cvetanja razvijaju se listovi na dugim peteljkama koji su s donje strane, kao i peteljka, gusto obrasli dlakama.Anemona ima listove koji su na gornjoj strani zeleni, a na donjoj su često kao i peteljka svetloljubičaste boje. Listovi kasnije postanu kožasti i odumiru tek drugog proleća, nakon cvetanja.anemona ima cvetove koji su svetio do tamnoplave boje, retko crvenkasti ili beli, a prašnici su skoro sasvim beli. Gotovo je bez mirisa, a ukus je gorak.

STANIŠTE I UZGOJ: Anemona se sreće u senovitim šumama pojedinačno ili u velikom mnoštvu, na krečnjač-kom i ilovastom zemljištu.

VREME CVETANJA: Mart i april, a na višim terenima april i maj.

LEKOVITI DEO BILJKE ANEMONA: Sakupljaju se cvetovi ili listovi s peteljkom. Sabrani listovi suše se u hladu na promajnom mestu. Treba brati samo potpuno razvijene i zrele listove, jer mladi listovi prilikom sušenja potamne, a često se i uplesnive. Čuvaju se na tamnom i suvom mestu, jer na svedu poprimaju sivkastu boju, zbog čega se znatno smanjuje kvalitet.

LEKOVITO DELOVANJE: Oblik listova sličan jetri dao je srednjovekovnoj nauci o signaturi dosta povoda da biljku protumači kao dobru za lečenje jetre. Ona je važila kao klasičan dokaz za ispravnost te nauke, iako je ona vrlo često u svojim dokazima preterala i tumačila kao znakove (signum) najneverovatnije boje i oblike. Paracelzus,Bok, Matioli i Haler su tvrdili da jetrenka otvara jetru i slezinu i da deluje na izlučivanje vode iz tela. To je potvrdila i moderna nauka. Pravilno pripremljen čaj od anemone upotrebljava se kod zastoja rada jetre, kod otečene jetre, opštih teškoća sa žuči i žučnih kamenaca, a posebno kod peska u žuči, kod otečene slezine i bolesti bubrega i bešike. Treba potpuno odbaciti žvakanje svežih zelenih listova ili izvlačenje i gutanje soka od sveže biljke kod navedenih bolesti.

PREPARATI:

Čaj od anemone – 2 kašičice suve biljke drže se 6-8 sati u šolji vode, nakon čega se ocedi i blago ugreje, a čaj od anemone pije se bez šećera 2 šolje dnevno. Hladni način pripremanja čaja primenjuje se zato što je vruć čajni oparak vrlo gorak i neprijatan, a može i da izazove smetnje u želucu. Hladno pripremljen čaj od cvetova anemone pomaže kod nehotičnog mokrenja. U narodnoj medicini čaj od jetrenke upotrebljava se protiv žutice.

Tinktura – Šaka suve jetrenke sitno se iseče i natapa u 0,5-0,75 jake rakije 3 nedelje na sobnoj temperaturi, nakon čega se ocedi. Koc bolesti jetre, žuči i bubrega, uzima se 3 puta dnevno po 10-15 kapi te tinkture na polovini kocke šećera.

cajeviza.net