Wednesday, May 22, 2024
KUJNA

Puding kolač s rupama

POTREBNO:

Za biskvit: 6 jaja, 6 kašike šećera, 6 kašike brašna, 4 kašike kakao, 4 kašike čokolade u prahu, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1,5 dl ulja, 1,5 dl mlijeka.

Za žuti krem: 2 pudinga od vanilije, 9 dl mlijeka, 6 kašike šećera, 150 g maslaca,

Za smeđu kremu: 2 pudinga od čokolade, 8 dl mlijeka, 6 kašike šećera, 100 g maslaca.

PRIPREMA:

Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati ulje, psle par minuta miksanja postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i odmah potom kakao i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati posebno izmiksan snijeg od bjelanjaka.
Masu izliti u namašćen i pobrašnjen pleh za pečenje srednje veličine, poravnati i peći u pećnici na 180°C 20-25 minuta.Pečeni i još vrući biskvit izbušiti ravnomjerno drškom kuhače.

Pripremiti prvo žutu kremu tako što se u vrući kuhani puding umuti maslac. Miješati kremu tako dugo dok ne postane ravnomjerno gusta i podatna. Kremu odmah još dok je topla preliti preko biskvita. Poravnavati žlicom preko površine biskvita kako bi se sve rupice napunile kremom.Ostaviti kolač po strani pa pripremiti smeđu kremu tako što se u kuhani puding od čokolade doda maslac i ravnomjerno izmješa. Preliti opet toplo preko žute kreme. Ohladiti i poslužiti rezano na kocke.

Stefka Shindakovska