Adenium – pustinjska ruža

Adenium ili pustinjska ruža kako se često zove je sukulent koji se gaji kao sobna biljka, zbog cvetova raznovrsnih boja, i zbog svog neobičnog izgleda, nalik na bonsai. Sa godinama debljanjem i grananjem stabla ova sobna biljka postaje neobičan detalj u domu. Lako oblikovanje krošnje i stabla omogućava stvaranje raznovsnih formi.

Adenium je grmolika zimzelena ili poluzimzelena biljka poreklom iz tropskih i suptropskih predela južne Afrike i istočne Azije. Autohtono raste na raznim tipovima tla, u najsurovijim predelima i sa godišnjim padavinama od svega 30 mm, na kamenitoj, i na peskovitoj podlozi. U svom prirodnom staništu može da poraste oko 5 m i cveta u kasnu zimu.

Prvi opisi adeniuma potiču iz 60-ih godina XX veka. Opisano je oko 14 vrsta, od kojih je najpoznatiji Adenium obesum. Obesum znači debeli i ukazuje na debelo stablo i mesnate listove.

Adenium sporo raste, godišnje oko 2 cm. Kao sobna biljka poraste oko 90 cm, a u idealnim uslovima može da poraste do 1,5 m.

Karakteristika adeniuma je zadebljanje u osnovi stabla (kaudeks) i zato podseća na mali Baobab. Zadebljalo stablo može da bude jednostavno ili razgranato i omogućava da se skladišti voda u dužem periodu.

Listovi adeniuma su ovalni, kožasti i pomalo hrapavi. Javljaju se na krajevima grana i zadržavaju se na biljci oko godinu dana.

Adenium cveta u rano leto. Cvetovi, slični oleanderu su zvonasti i jarkih boja. Boje cvetova su od tamnocrvene, preko ružičastih nijansi, pa do čiste bele, ili u kombinacijama ovih boja.

artnit.net