Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Dipladenija lepa tropska puzavica

Dipladenija je lepa tropska puzavica poreklom iz Centralne i Južne Amerike. Poznata je i pod nazivom Brazilski jasmin.

Dipladeniji odgovara svetlo mesto i temperatura od 15 do 30 stepeni. Ukoliko imate baštu, u letnjim mesecima biljku iznesite napolje i sa saksijom ukopajte u zemlju. Zaliva se odstojalom vodom, kada se površinski sloj zemlje prosuši. Vodite računa da se voda ne zadržava u podmetaču.

Za prihranjivanje, koje se obavlja krajem februara i tokom marta, preporučuje se korišćenje đubriva sa većim sadržajem azota. Posle toga za prihranjivanje koristite spororazlažuće đubrivo za cvetnice. U prvoj godini, dok je dipladenija mlada potrebno je presađivati je dva-tri puta tokom godine, a kada dovoljno izraste jednom godišnje, ili joj promeniti površinski sloj zemlje. Za presađivanje koristite mešavinu koja se sastoji od dva dela zemlje za cveće, jednog dela ilovače, jednog dela peska ili perlita i malo uglja. Da bi biljka što duže cvetala neophodno je da redovno uklanjate precvetale cvetove. Korektivno orezivanje možete obaviti tokom vegetacije, ali glavno orezivanje se obavlja u rano proleće. Ako biljku želite da gajite kao puzavicu, ostavite glavno stablo, a odstranite sve bočne grane.

Dipladenija je višegodišnja biljka koja na Mediteranu može prezimiti napolju, ali u kontinentalnim uslovima za prezimljavanje neophodan joj je prostor u kojem temperatura ne pada ispod 15 stepeni. Na proleće je nemojte odmah izlagati direktnom suncu, nego je pustite da se postepeno prilagodi.

novosti