Friday, March 29, 2024
TOP VESTTOP VESTIUradi sam

Vrtlarski trikovi – Uz ovih par trikova teško da vam neka biljka neće uspjeti.

Ako se tek amaterski i iz gušta bavite vrtlarenjem i uzgojem biljaka, vjerojatno ste se više puta zapitali zašto vam neka biljka ne uspijeva.

Evo nekih jednostavnih, a korisnih trikova koji će vaše vrtlarske radove učiniti još lakšima i zabavnijima:

Uzgojite sadnicu u limunovoj kori umjesto u klasičnoj posudi kako biste dobili jaču biljku koja će ljepše cvjetati i imati duži vijek trajanja. Limun prepolovite, očistite unutrašnjost kore i izbušite rupu na dnu za odvodnju, a zatim posadite sjeme. Kada dođe vrijeme sadnje koru limuna možete posaditi zajedno sa sadnicom.

Kako bi osigurali da mačke vaš vrt ne koriste kao wc, zaštitite biljke plastičnim vilicama koje ćete zabiti u zemlju, okrenute prema gore.

U veliku teglu stavite stiropor i dodajte zemlju kako biste poboljšali drenažu i olakšali kretanje vode.

Gorka sol dobra je i kao gnojivo za biljke. Ljepše će rasti ako ih jednom mjesečno zalijete mješavinom koju ćete napraviti od 2 žličice soli i 4 litre vode.

Stare sjemenke možete koristiti ako prođu sljedeći test: stavite deset sjemenki na vlažni papirnati ručnik, stavite ih u prozirnu vrećicu, označite datumom i zalijepite. Pratite koliko će sjemenke proklijati. Pomnožite taj broj s deset kako biste izračunali postotak uspješnosti proklijavanja. Više od 70% je dobro. Ako je između 40 i 60%, zasadite sjeme vrlo gusto. Ispod 40% bolje je kupiti novo sjeme.

Posadite vrh ananasa u lonac kako bi izrastao novi.

Mlijeko je odlično kao gnojivo i protiv gljivica. Možete koristiti novo ili mlijeko kojem je istekao rok trajanja. Pomiješajte ga s vodom u omjeru 50:50. Mješavinu stavite u bocu s raspršivačem i pošpricajte biljku kako bi se mlijeko samo upilo u listove. Imajte na umu da neke biljke (poput rajčica) mogu razviti gljivična oboljenja ako gnojivo predugo ostane na listovima. Ako je to slučaj, listove lagano obrišite mokrom krpom ili pošpricajte vodom.

Koristite ljuske od jaja kako biste odvratili štetočine i tlo obogatili kalcijem.

Sjeme rajčice potopite preko noći u hladni čaj od kamilice prije sadnje, kako biste olakšali proklijavanje i spriječili stvaranje gljivica.

Ruže možete razmnožiti stavljanjem reznice u manji krumpir prije sadnje, koji reznicu održava vlažnom dok ne izraste korijen.

Vodu od kuhanja jaja, krumpira, špinata, tjestenine ne bacajte. Kada se ohladi, njome zalijevajte biljke koje će tako dobiti nutrijente iz hrane.

Sačuvajte pepeo od drvenog roštilja i posipajte ga po površini zemlje u koju ćete ga saditi te ravnomjerno rasporedite grabljama. Pepeo drveta ima kalija, kalcija, foskora i magnezija što potiče snažan rast korijena i stabljike.

cuisineandhealth.com

Net.hr