Friday, April 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Bela Rada – Simbol nevinosti i čistote

Bela rada, poznatija i kao krasuljak, je cvet koji je oduvek važio za moćan simbol nevinosti i čistote. Bela rada, baš kao i osoba kojoj poklanjate ovaj cvet, ceni jednostavnost i skromnost, ali isto tako računa na vašu odanost i strpljenje.

Belu radu su odavno nazvali i sunčeva nevesta zbog oblika cveta koji podseća na sunce, i zbog njene karakteristike da se otvara samo kada ga obasja sunce, a zatvara čim ono zađe.Radi o jakom solarnom simbolu koji se vezuje za radost, onu najpozitivniju, životnu energiju, svetlost, iskrenost, toplinu i večnost. Bele rade su i simbol Device Marije, ali su u renesansnom dobu (mnogo pre ljiljana) takođe važile za cvet kojim se prikazuje beba Isus, odnosno služile su da se u prvi plan istakne čistota njegove duše i skromnost koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U Nordijskoj mitologiji je situacija nešto drugačija. Zahvaljujući Freji, boginji ljubavi, bele rade su na tim prostorima oduvek predstavljale znak senzualnosti, plodnosti i snage materinstva, pa su često bile idealan poklon za porodilje.

Kada je reč o našim prostorima, za bele rade se s punim pravom može reći da su posebno cenjene kod devojaka koje su stasale za udaju. Svaka devojka je bar jednom u svojoj mladosti kidala listiće ovog cveta i izgovarala “hoću-neću” u nadi da će baš poslednji listić pasti na “hoću” i time doneti znak da će se uskoro udati za svog izabranika. Savršena slika optimizma, zar ne? Uostalom, i sam spoj bele i žute boje jasno asocira na entuzijazam i veru da će se baš one najskrivenije želje koje se kriju duboko u svima nama zaista i ostvariti. A ako ostavimo emocije po strani, i posvetimo se za trenutak onoj osnovnoj simbolici boja – u ovoj specifičnoj kombinaciji možemo naći i sliku zdravlja, vitalnosti, regeneracije i snage. Ovo nije slika jurišanja, ofanzive i nadmetanja, naprotiv! Ovo je slika umerenosti, postojanosti i izdržljivosti koja svojom jednostavnošću razoružava i najmoćnijeg neprijatelja.

Zato uvek imajte na umu da je samo jedna bela rada (baš kao i buket ovog cveta) dovoljna da prenese skrivenu poruku koja glasi “prihvatam tvoju pažnju, i uzvraćam istom merom”. Da, ovde zaista nema neke preterane filozofije! Ako tome dodamo i činjenicu da se bele rade mogu naći gotovo svuda oko nas, na svakoj poljani i livadi, onda ne čudi što je upravo ovaj cvet proglašen za biljku koja svakodnevno i gotovo neumorno širi moć ljubavi. Ljubav je svuda oko nas, dostupna je svima podjednako – poručuju bele rade, i pozivaju nas da ovaj blagoslov i najuzvišenije osećanje podelimo sa celim svetom!

simboli.rs