Thursday, April 25, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Simbolika jorgovana – Ljubičasti jorgovan je simbol prve ljubavi, a beli je simbol mladalačke nevinosti

To je jedna od onih biljaka koje preživljavaju sve epohe i stilove. Cveta sredinom i krajem proleća i simbolično se povezuje sa obnovom i romantikom. Jorgovan je kao cvet omiljen u hrišćanstvu, posebno za vreme Usrksa.

Jorgovan je dobio botaničko ime od grčke reči syringa što znači lula, cev, frula. Grčka mitologija objašnjava kako je jorgovan dobio ovo ime. Prema grčkoj legendi, Pan bog šuma i polja sreo je lepu nimfu Siringu. On je bio očaran njenom lepotom i pojurio je za njom. Uplašena panovim osećanjima Siringa je pobegla od njega tako što se pretvorila u mirisni žbun – cvet koji se sada naziva jorgovan.

Jedna legenda povezuje jorgovane sa prolećem. Ona kaže da su jorgovani nastali kada je proleće oteralo sneg sa polja i podiglo sunce više ka nebu. Sunce se onda srelo sa dugom i prošlo zajedno preko neba. Proleće je sakupilo malo sunčevih zraka, i pomešalo ih sa malo duginih boja, i počelo da ih prosipa po zemlji. Kada je stiglo do severa, skandinavskih zemalja ostale su još samo bela i ljubičasta boja. Tada je proleće bacilo boje jorgovana na malo grmlje koje je bilo prekriveno cvetovima. Proleću je preostala još samo bela boja i ono ga je razasulo po zemlji. Na mestima gde je bela boja pala na grmlje izrasli su beli jorgovani.

U Grčkoj i na Kipru, jorgovan se povezuje sa Uskrsom, jer cveta u vreme tog praznika. Zato je i dobio naziv paschalia, što znači koji se odnosi na Uskrs, posebno u pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji.

U govoru cveća jorgovan ima svoja posebna simbolična značenja. Ljubičasti jorgovan je simbol prve ljubavi, a beli je simbol mladalačke nevinosti. Jorgovan simboliše oproštaj i tugu u ljubavi. Ljubičasti jorgovan je prema predanju pobeleo nakon što ga je neko ostavio na grobu devojke koja se ubila zbog ljubavi.

artnit.net