Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Matičnjak: Ublažava napetost i depresiju

Ova biljka poboljšava pamćenje, reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže zaceljivanju rana.

Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od retkih biljaka, koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama. Pčele je naprosto obožavaju, zbog čega je i dobila ime matičnjak. Cveta od juna do septembra, prepoznatljiva je po sitnim belim, beličastožutim, plavičastim i bledoružičastim cvetićima kao i mirisu koji koji podseća na limun, zbog čega je u narodu zovu “limun trava”

Grančice matičnjaka nekada su stavljane po podu da osveže prostoriju, a Arapi su prvi ovu biljku počeli da koriste u lekovite svrhe, spravljajući od nje čaj protiv napetosti i depresije. Sa ovom praksom se nastavilo i u srednjem veku, a vidari su je preporučivali protiv bolova, metaboličkih tegoba i nesanice kao i za bolji apetit i varenje. U Francuskoj je i danas matičnjak biljka izbora za uklanjanje umora i glavobolje. Radi veće delotvornosti često se kombinuje sa valerijanom, kamilicom i hmeljom.

Za lek se sakupljaju listovi pre cvetanja, a cela biljka dok cveta. Suši se brzo u hladu. Osušeni matičnjak treba čuvati u tegli ili platnenim vrećicama, nikako u metalnim kutijama.

Čaj od matičnjaka pomaže u prevazilaženju stresnih situacija, protiv depresije, kao i glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanjem na nervnoj bazi, ističu poklonici alternativne medicine. Delotvoran je i kod neredovnih menstruacija izazvanih stresom. Osim toga, poboljšava pamćenje, priziva lepe misli, reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže zaceljivanju rana. Takođe, čisti krv, blago širi periferne krvne sudove i snižava krvni pritisak.

Napomena: osobama koje uzimaju sedative i lekove za štitastu žlezdu ne preporučuje se upotreba matičnjaka bez prethodne konsultacije sa lekarom.

novosti.rs