Wednesday, July 24, 2024
TOP VESTUradi sam

Kako eliminisati buđ i neprijatan miris iz veš mašine…

Odjednom ste počeli da primećujete da nakon pranja, vaše stvari dobijaju neprijatan miris, a unutar gume veš mašine, ili pregrade za prašak, pojavile su se crne mrlje. Znajte – to je crna plesan, gljivica koja izaziva razne bolesti kod čoveka i životinja.

Kako eliminisati buđ i neprijatan miris iz veš mašine

Veoma često plesan se pojavljuje tamo gde se stvaraju optimalni uslovi: visoka vlažnost i toplota. Kupatilo je samim time idealno mesto za razvoj gljivica, spore koje se lako premeštaju u vazdušnim strujama i gnezde se na različitim površinama.

Kako eliminisati buđ i neprijatan miris iz veš mašine.

Da biste se rešili ove neprijate pojave uradite sledeći postupak.

Biće potrebno: tečno sredstvo za čišćenje (poželjno sa sadržajem hlora), sunđer (koji vam neće biti žao baciti), rukavice, 25 gr limuntusa

Postupak: Prvi korak u borbi sa plesnom biće obično brisanje papirnom maramicom unutrašnjosti veš mašine da biste se otarasili nakupljene prljavštine.

Zatim, nanesite bilo koje sredstvo za čišćenje (sa sadržajem hlora) na gumu, po celoj površini, ravnomerno raspoređujući.

Zatvorite vrata i ostavite tako na 2 sata.

Po isteku tog vremena, uključite mašinu u režimu „ispiranje“, da se ispere sredstvo za čišćenje.

Nakon toga u pregradu za prašak naspite limuntus, i uključite mašinu na najvišu temperaturu.

Nakon ove procedure, vaša veš mašina zasijaće kao nova. Ponovite ovu proceduru po potrebi za mesec dana, da biste se konačno oslobodili plesni.

I ne zaboravljajte da preventivno održavanje značajno produžava životni vek vaše verne pomoćnice.

Zanimljivosti