Saturday, April 20, 2024
VIRALNO

Sutra je Sveti Nikola, dan dečije radosti i poklona, evo zašto večeras treba očistiti cipelice

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli i proslavlja se 19. decembra (6.decembra) kao krsna slava i zaštitnik brojnih hramova i najvećeg broja Srba.

IZ LIKA SVETOG NIKOLE VEROVATNO SE RAZVILA PREDSTAVA O BOŽIĆ BATI I DEDA MRAZU

Po gradovima i varošima Srbije rašireno je verovanje da Sv. Nikola noć uoči svog praznika, ogrnut krznenim kaputom ili opaklijom okrenutim naopako, nosi jedno zvono okačeno o vrat, oko struka vise praporci ili manja zvona i klepetuše, ispod opaklije je u čojanom odelu, ima tkanu torbu sa slatkišima kao darovima za decu i štap kojim s vremena na vreme zamahuje kada uđe u kuću.

Glava mu je prekrivena šubarom, a lice nagaravljeno, neki put i narumenjeno, sa bradom i brkovima od kučine ili vate. Iz ovog lika verovatno se kasnije razvila predstava o Božić Bati i Deda Mrazu. Poklone obično ostavlja u dečjim cipelama, a i danas mnoga deca čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, da bi se ujutru, na Nikoljdan, silno obradovala kad u cipelici pronađu poklon – dar Sv. Nikole.

Tako je ovaj običaj kasnije prešao u darivanje na Božić, a Sveti Nikola je postao Deda Mraz ili srpski Božić Bata. U srpskom narodu su sačuvane brojne legende o njegovim plemenitim delima. Posebno je čuveno njegovo milosrđe prema sirotinji. Jedna od najpoznatijih priča je da je svakog decembra biskup Nikola svoju godišnju zaradu davao siromašnim porodicama.
Ovaj dan se proslavlja u porodičnom krugu bez gostiju.

A večeras deco očistite cipele ili već namenjene čarapice, stavite, okačite kraj prozora i čekajte da svane Sveti Nikola.