Friday, October 18, 2024
KUJNATOP VESTI

Džandar baklava – tradicionalni kolač čiji ste recept najviše tražili

Džandar baklava – tradicionalni kolač čiji ste recept najviše tražili

Lijep pozdrav dragi moji. Ovaj recept je tražilo puno vas i evo konačno je završen, nadam se da ćete biti zadovojni 😊 Ove rolnice su hrskave spolja, a kremaste i sočne unutra. Za one koji nisu do sad probali nešto su poput punjenih keksića, prhki sa kremastim punjenjem i bogatim okusom badema.
Sama priprema zahtijeva vremena i strpljenja. Ono što je dobro je da jednom kada napravite i osušite jufke možete ih spremiti pa koristiti kad vam zatrebaju u naredna 4 mjeseca. Samo pečenje i punjenje je veoma brzo i jednostavno.
Za kremu se tradicionalno koristi slatki kajmak, budući da je do nega teško doći osim ako ga sami ne spremite ja sam ovdje napravila jednu alternativu koja je po okusu sasvim zadovoljavajuća ( po nekima i ukusnija nego sa kajmakom).
Kod tijesta je važno da se malo prosuši prije nego što ga zgužvate, ako je mokro tijesto zalijepit će se . Sve sam ostalo objasnila u videu

Potrebno je za tijesto
500 gr mekog brašna ( ja sam koristila tip 400 )
prstovat soli
80 gr žumanaca ( oko 2 velika žumanca)
50 gr otopljenog putera
200 gr vode

Za kremu
100 gr pečenih badema
150 gr maskarpone sira
200 gr slatkog kondenzovanog mlijeka ( može i zamjena 150 gr otopljene bijele čokolade pomiješane sa 50 gr vrhnja za kuhanje)
50 gr mlijeka
pola vrećice šlag kreme ili pjene

Za agdu ( sirup)
1 šolja šećera ( 200 gr)
1 šolja vode ( 200 gr)
malo limuna, malo vanilije

izvor:Arijeva kuhinja

Za detaljnu pripremu pogledajte video