Saturday, April 27, 2024
KUJNA

RUŽICE SA ORASIMA: Najlepši i najlakši nedeljni kolač savršeno ide uz šoljicu domaće kafe

RUŽICE SA ORASIMA: Najlepši i najlakši nedeljni kolač savršeno ide uz šoljicu domaće kafe.

Danas spremamo ružicu, tradicionalni bosanski zaliveni kolač koji je veoma ukusan. Iako je recept tradicionalan, okus i tekstura se razlikuju od domaćice do domaćice koja ih sprema. Ja ću vam pokazati način na koji ih ja najviše volim. Ovako spremljene su hrskave odozgo, a mekane i sočne unutra.Jufke ću koristiti gotove, tanke za baklavu a možete spremiti i domaće.

U orahe ću dodati 100 gr plazma keksa, možete koristiti i tirit aka želite. Bitno je da stavite nešto od ovoga jer će keks povući agdu i zadržati je između listova jufke, pa će biti veoma sočne unutra.

Jedan dio oraha sitno isjeckajte a drugi dio sitno sameljite, tako će okus oraha biti pun a oni krupniji komadići oraha će fino da krckaju kad jedete kolač.

Najvažniji dio ovog kolača je agda. Sve možete savršeno uraditi ali ako pogriješite gustinu agde cijeli kolač će biti upropašten. Agda nipošto ne smije biti rijetka inače će kolač biti previše mekan a donji natopljeni sloj će izgledati kao da nije pečen. Pošto dobijete mnogo kolača nećete ga moći pojesti za 2, 3 dana. Da bi ružice ostale dugo sočne a da se agda ne kristalizira, šećer otopite u vodi prije nego što smjesa proključa. Molim vas da količinu šećera ne smanjujete inače nećete moći napraviti agdu dovoljne gustine a da imate i količinu da prelijete svaki komad.

Puter sam pročistila. Inače to uvijek radim kada su u pitanju baklava i ružica. Sa pročišćenim puterom ružica dobije lijepu rumenu boju bez ružnih crnih tačkica izgorenog mlijeka.

Puter otopim na srednje jakoj vatri, zatim pjenu koja se pojavi na površini pokupim sa kašikom. Sklonim sa vatre i sačekam 10 minuta da se bijeli dijelovi, ostaci od mlijeka slegnu. Šerpicu u kojoj se nalazi puter pažljivo nagnem i istresem čist puter , istresam sve dok ne dođem do bijelog dijela. Taj bijeli dio nemojte bacati, on je veoma ukusan. Ostavite ga pa dodajte u omlet, u kukuruznu pitu, ili prelijte krompirušu, sirnicu, kupusnjaču ili bundevaru. Usljed ovog postupka izgubi se nekih 30 grama pa to namirim sa uljem.

Jufke samo malo pokapajte puterom, vodite računa da vam ostane i za kraj da svaku ružicu premažete i odozgo.

Pecite 35 do 40 minuta u zavisnosti od vaše rerne, na 170 C. Obavezno je spustite na dno rerne da i odozdo lijepo porumeni. Pečene ružice su na dodir dosta čvrste. Zalijte ih vrele hladnom agdom.

Čim se ohlade možete ih jesti.

Potrebno je:

paklo jufki za baklavu, 450 ili 500 gr
200 gr putera
3 kašike ulja
500 gr oraha ( 300 gr sjeckanih, 200 gr samljevenih)
100 gr plazma ili petit keksa ili tirita
Za agdu/ sirup
600 gr šećera
1 litar vode
1 vanilin šećer
2 kriške limuna
Tepsija je prečnika 38 cm. Peče se na 170 C, 35 do 40 min.

Pogledajte video recept sa pripremom.

Izvor: Arijeva kuhinja