Sunday, April 28, 2024
VIRALNO

Isusov venac (Passiflora): Uzgoj, cvjetanje i njega ove prekrasne biljke

Isusov venac (Passiflora) proizvodi atraktivne cvjetove u bijeloj, ljubičastoj ili crvenoj boji. Cvijet pasiflore je izuzetno privlačan i složen, s karakterističnom strukturom i šarenim detaljima.

Biljka je simbol Hristovog raspeća, zbog oblika cveta. Peludnice simbolizuju Hristove rane, tučak iz tri dela predstavlja 3 eksera, a niti rasporedjene oko prašnika simbol su njegove krune.

Cvet ima pet latica i pet listića a u sredini je skup niti u vidu zvezdica

Ono što je specifično za cvet pasiflore jest da svaki cvet traje samo jedan dan, odnosno oko 24 sata. Cvjetanje se obično događa ujutro, a cvet polako blijedi i suši se tijekom dana. Ipak, pasiflora ima sposobnost stalnog cvjetanja, gdje se nove cvjetove neprestano otvaraju kako bi zamijenili one koji su uvenuli.

Uz pravilnu njegu i odgovarajuće uvjete, pasiflora će vas nagrađivati ​​s novim cvjetovima tijekom sezone.

Evo nekoliko savjeta o nezi Isusovog venca (pasiflore):

Svjetlost: Pasiflora preferira svijetle, ali djelomično zasjenjene položaje. Izlaganje izravnom suncu može uzrokovati opekline na lišću, stoga je idealno smjestiti je na mjesto koje prima indirektnu sunčevu svjetlost.

Temperatura: Pasiflora preferira umjerene temperature. Optimalna temperatura za nju je oko 18-26°C. Pazite da je ne izlažete naglim temperaturnim promjenama ili hladnim propuhima.

Zalijevanje: Pasiflora voli umjereno zalijevanje. Držite tlo vlažnim, ali ne pretjerujte s vodom. Dopustite da se gornji sloj tla lagano osuši između zalijevanja. Pazite da tlo nije konstantno previše vlažno, jer to može dovesti do truljenja korijena.

Vlažnost zraka: Pasiflora preferira umjerenu vlažnost zraka. Možete je poprskati mlakom vodom kako biste povećali vlažnost oko biljke, posebno tijekom suših razdoblja ili ako je zrak u vašem domu suh.

Gnojivo: Tijekom razdoblja aktivnog rasta (proljeće i ljeto), možete hraniti pasifloru uravnoteženim tekućim gnojivom za sobne biljke jednom mjesečno. Slijedite upute na pakiranju kako biste pravilno dozirali gnojivo.

Podrezivanje: Pasiflora se može podrezivati kako bi se održala željena veličina i oblik biljke. Orezivanje se obično obavlja u proljeće prije početka novog rasta. Uklonite oštećene ili suhe dijelove biljke i oblikujte je prema potrebi.

Podrška za penjanje: Isusov venac je penjačka biljka koja obično treba podršku za penjanje. Možete je potaknuti da se penje uz mrežu, rešetku ili potpornje kako bi se postigao željeni oblik i izgled.

Prskanje insekticidima: Ako primijetite prisutnost štetnika poput lisnih uši ili pauka, možete koristiti blage insekticide ili sapunicu za prskanje biljke. Slijedite upute na proizvodu i provjerite je li insekticid siguran za upotrebu na pasiflori.