Thursday, May 2, 2024
Uncategorized

Lisnati kroasani – Ovakve kroasane još niste jeli – Domaci korasani kao iz pekare

Dobrodosli na kanal Jokina kuhinjica!

Savršeni, ukusni, kao iz pekare domaći lisnati kroasani.
Kako pripremiti sam savršene domaće lisnate kroasane?

Domaći lisnati kroasani:

Sastojci:
– 1 čaša tolpog mleka (200 ml)
– 1 čaša tople vode (200 ml)
– 1/2 čaše ulja (100 ml)
– 1 kašičica šećera
– 1 kesica suvog kvasca
– 1 belance
– 1 + 1/2 kašičica soli
– 4-5 čaša brašna (500-600g)
– puter (100-150g)

Za premazivanje
– 1 žumance
– 1 kašika vode

Priprema:

U posudu dodajte 1 čašu toplog mleka, 1 čašu tople vode a zatim i 1/2 čaše ulja. Takođe potrebno je dodati 1 kašičicu šećera i jednu kesicu suvog kvasca.
Smesu promešati, pokriti tanjirom i ostaviti na toplom metu da odstoji jedno 15 minuta. Kada je smesa odstojala potrebno vreme dodati 1 belance, 1.5 kašičicu soli i 1 čašu brašna.
Blago promešati. Potom je potrebno dodati još oko 3 čaše brašna i sve to mešati da se dobro sjedini. Po potrebi dodavati još brašna ali voditi računa da testo mora biti meko.
Kada ste sve lepo sjedinili i dobili meko testo potrebno ga je ostaviti na toplom mestu nekih 30-40 minuta da nadođe. Kada je testo nadošlo premesiti ga a zatim nožem podeliti
na 16 jednakih delova i svaki od njih oblikovati u lopticu i odložiti na tanjir.
Uzeti jednu lopticu i oklagijom je razvući, kada ste dobili okrugli oblik srednje debljine, odložite ga na poseban tanjir a zatim razvučeno parče testa premazati slojem putera.
Ponavljati postupak razvlačenja svake loptice i nakon razvlačenja svaku sledeću naređati preko predhodnih i ponovo premazati puterom. Napomena: poslednja razvučena loptica se ne premazuje.
Kada ste razvukli, premazali i naređali, testo je potrebno odloziti u zamrzivač na 40 minuta da se ohladi.
Nakon što se testo ohladilo, uzeti testo i razvući ga. A zatim ga podeliti na 16 jednakih “trouglova”. Uvijati kroasane i ređati u pleh za pečenje. Kada su svi kroasani uvijeni potrebno ih
je premzati pre pečenja. Za premazivanje kroasana vam je potrebno jedno žumance pomešano sa kašikom vode. Premazati kroasane a onda su spremni za pečenje.
Peći u rerni prvo nekih 10 minuta na temperaturi od 200° a zatim narednih 20 minuta smanjiti temperatutu na 150°. Kroasani su pečeni i spremni za serviranje.
Uživajte u savršenim domaćim lisnatim kroasanima. Prijatno!

izvor:Jokina kuhinjica

Pogledajte video recept sa pripremom.