Saturday, May 4, 2024
KUJNA

Farbanje jaja na dva načina + savet za kuvanje bez pucanja ljuske

izvor:Ukusna hrana

Kako mogu da se farbaju jaja za Vaskrs upotrebom jednostavnih tehnika, a da pritom izgledaju prelepo? Ideje za farbanje jaja su mnogobrojne, a ja preporučujem sledeća dva načina:

1. Farbanje jaja krep papirom

Za farbanje jaja u krep papiru biće potrebno:
Krep papir u više boja
Alkoholno sirće
1 presečena plastična flaša
Salvete
Rukavice

Za ovaj način farbanja, jaja treba prvo skuvati. Krep papir iseći na tračice. Umakati krep papir u sirće i namotavati po 2-3 tračice raznih boja oko jajeta. Zatim jaje zaviti u salvetu i staviti u presečenu flašu. I tako raditi do kraja. Ostaviti jaja u krep papiru da odstoje dok se papir ne osuši. Potom ukloniti salvete i krep papir i premazati jaja uljem da dobiju sjaj.

2. Farbanje jaja pomoću boje i salveta

Za farbanje jaja sa salvetama biće potrebno:
Boje za jaja
Alkoholno sirće
Činijice
Salvete
Rukavice
Kašičica ili štapići za uši

Za ovaj način farbanja, jaja treba prvo skuvati. U svaku činijicu sipati po jednu kesicu boje. Razmutiti boju sa kašikom sirćeta. Svako jaje uviti u salvetu. Kašičicom (ili štapićem za uši) nasumično nanositi po malo od svake boje na salvetu. Zatim pokvasiti malo salvetu da se boje razliju. Ostaviti jaja u salveti da odstoje dok se salveta ne prosuši. Tako ponavljati do kraja. Na kraju skinuti salvetu i jaja premazati sa malo ulja da dobiju sjaj.

Pogledajte video recept sa pripremom.