Saturday, April 20, 2024
KUJNA

TORTA “ANĐEOSKE SUZE”: Topi se u ustima

Što duže stoji, više sitnih tačkica (suza) zbiće na površinu sloja od belanaca.

Torta „Anđeoske suze“ je specifična po tome što se na vrhu pojave zlatne kapljice od kondenzacije kad se ohladi , i te kapljice nazivaju “Anđeoske suze”. Podloga se pravi od prhkog testa, fil od sira, a na vrhu je puslica koja se prosto topi u ustima.

Sastojci:

Kora:
70 g hladnog putera ili margarina
prstohvat soli
40 g šećera ili šećera u prahu
1 žumance
110 g brašna

Fil od sira:
400 g svežeg sira
100 g kisele pavlake
1 kašika griza
60 g šećera
1 kesica vanilin šećera
2 žumanceta

Puslica:
3 belanceta
2 kašike šećera
prstohvat soli
1 kašičica vanilin šećera

Priprema: Za sloj od sira umutite mikserom sveži sir, pavlaku, šećer, vanilin šećer, žumanca i griz.

Za koru u blenderu izmrvite hladan puter sa brašnom, šećerom i prstohvatom soli dok se ne dobiju mrvice. Dodajte žumance i umutite testo. Ako je testo previše suvo možete dodati malo pavlake ili hladne vode. Stavite testo u frižider na 10-15 minuta. Potom testo rasporedite na dno kalupa. Izbockajte ga viljuškom. Stranice kalupa namažite puterom ili obložite pek papirom. Koru peći 10 minuta na 180 stepeni. Izvadite kalup iz rerne, i stavite fil od sira. Pecite još 25-30 minuta.

Umutiti belanca sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i običnim šećerom dok ne postane čvrst šne. Stavite preko sloja od sira i pecite još 10 minuta. Ostavite gotovu tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Tokom ovog vremena, male kapljice će se pojaviti na površini sloja od belanaca.

Izvor: Stvar ukusa