Saturday, April 20, 2024
KUJNA

Mekika, lepinja punjena sirom koja se topi u ustima: Kiselo testo kao pena

Mekika, lepinja punjena sirom koja se topi u ustima: Kiselo testo kao pena.

Za dobro kiselo testo koje uvek uspeva treba i malko (vrlo malko) vestine mesenja (varjacom istuci) bez preterivanja sa brasnom, odmoranje testa u vangli i jos jako bitno odmaranje na radnoj povrsini. Ovako testo nikad nece biti ,,gusto” hlebasto, vec fino meko, puno rupa, topice se u ustima i pod prstima.

Potrebno:

– 50 gr, svezeg kvasca
– oko 1 kg. brasna (prvo dodati 700 -800 gr. pa do kraja koliko se potrosi)
– 500 ml. mlakog mleka
– 250 ml. mlake vode
– 100 ml. ulja
– 2 kasicice soli
– 1 kasicica secera

Izmesajte oko 300 gr, sira, jedno jaje, so ako je potrebno,

Ulje za przenje i da se premesi testo.

Rastopite kvasac u mleku, dodajte vodu, ulje, secer. Brasno i so. Brasno dodajte postepeno. Testo izlupajte varjacom, prekrijte i ostavite da odmori 10 minuta. I jos jednom tako pa ostavite 30 minuta.

Uz dodavanje brasna i malo ulja lagano premesite i razvucite rukama po radnoj povrsini na koju ste stavili brasno. Presecite po pola i uz kraj testa stavite gomilice sira, preklopite drugim delom, isecite, krajeve pritisnite prstima da se krajevi prilepe, redjajte na pek papir pa isecite da bude svaki posebno. Ostavite da stoji 15 minuta i przite u zagrejanom dubokom ulju. Kada isplivaju izvucite papir. Prze se dok fino ne porumene. Stavite da se cede na papirnu salvetu, ako zelite jos malo ih posolite i uzivajte. Prijatno!

Izvor: Serpica