Saturday, April 27, 2024
ZDRAVLJE

Sok od celera: Moćan zdravstveni eliksir

Sok stabljike ove čudesne biljke pun je hranjivih materija i spada među najzdravije tekućine koje se mogu uneti u telo. Uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često preterano kiseo. A pogledajte i što sve leči.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni, kao i vrlo važna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro deluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi, pa ga telo može bolje iskoristiti i istovremeno održati hidriranost ćelija.

PROTIV RAKA

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Ruters u Nju Džerseiju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonolična kiselina. Koumarini su još jedna fitohemikalija koja sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog creva i želuca.

SNIŽAVA HOLESTEROL

Labaratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola. Prema istraživačima sa Univerziteta u Čikagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer također pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

POMOĆ U PROBAVI

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti creva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže i kod opuštanja nerava iscrpljenih farmaceutskim kasativima.

DIURETIK

Kalijum i natrijum u celerovom soku snažni su regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu oslobađanje telo od viška tekućine.

PROTIVUPALNO DELOVANJE

Poliacetilen u celeru je neverovatno sredstvo za olakšanje kod raznih upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije nauka pokazala je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućavaju stvaranje upala u mozgu. Luteolin takođe inhibira višak proizvodnje TNF-alfa, direktnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je organski proizveden, tako da ne sadrži štetne pesticide).

SNIŽAVA KRVNI PRITISAK

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno uzimanje celerovog soka tijekom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opuštanju mišića oko krvnih sudova, šireći ih i omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izaziva grčenje krvnih sudova.

NESANICA

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujuće dejstvo na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

MRŠAVLJENJE

Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže obuzdavanju želje za slatkim. Punite želudac, no ne unosite kalorije.

ELIMINACIJA I PREVENCIJA NASTANKU KAMENCA

Celerov sok je neverovatan eliminator toksina iz tela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

ZDRAV SEKSUALNI NAGON

Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, a istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim dodacima. Celer balansira sistem.

KAKO NAPRAVITI SOK

Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinovati celer sa drugim voćem i povrćem. Celer se može slobodno mešati s drugim voćnim i povrtnim sokovima, primera radi sokom od šargarepe, jabuke ili krastavca. Preporučuju se smjse sokova od šargarepe, cvekle i celera, u odnosu 8:3:5, šargarepe, kupusa i celera u odnosu 1:4:5, i šargarepe, celera i rotkve u odnosu 8:5:3

izvor:cajeviza.net