Thursday, April 18, 2024
ZDRAVLJE

Lekovita moć eteričnog ulja žalfije – Prirodni antiseptik i antibiotik

Zdravstvene koristi od eteričnog ulja žalfije se mogu pripisati njegovim osobinama da deluje kao antimikotik, antimikrobno sredstvo, antioksidant, antiseptik, antiinflamatorno sredstvo, antispazmodik, antibakterijsko sredstvo, holagog i holeretik (pojačava lučenje žuči i pojačava stvaranje žuči u jetri), cikatrizant ( za isceljenje rana), depurativ, digestiv, sredstvo za dezinfekciju, emenagog, sredstvo za iskašljavanje, sredstvo koje snižava temperaturu, laksativ i stimulans. Malo li je?

Ulje od žalfije – lekovitost je zaista i više nego impresivna, a osim u lekovite svrhe, ovo eterično ulje se naročito koristi i u kozmetici za negu kože.

Ovo eterično ulje se dobija parnom destilacijom listova žalfije i sadrži obilje aktivnih sastojaka koji imaju lekovito dejstvo.

Ostale prednosti: ulje od žalfije pomaže da se upravlja dermatitisom, herpesom, psorijazom, sinuzitisom, astmom i bronhitisom, nakupljanjem sluzi, cerebralnom paralizom, depresijom, išijasom i lumbagom, a ovo lekovito ulje dovodi i do mentalne stabilnosti i budnosti.

Napomena:

Kako je ulje od žalfije i nervni stimulans, one osobe sa epilepsijom, histerijom ili istorijom ovih bolesti – treba da izbegavaju da ga koriste. Štaviše, pošto sadrži kamfor i kamfen, koji su toksični po prirodi, treba ga izbegavati tokom trudnoće.

cajeviza.net