Thursday, April 18, 2024
TOP VESTIVIRALNO

Cveće hortenzija – uzgoj, sadnja, razmnožavanje

Od sredine leta do početka jeseni, ne morate da gledate daleko tražeći prelepo hortenzija cveće (lat. Hydrangea). Ovaj žbun raste u baštama, oko ograde i u prednjem dvorištu. Hortenzija cvet je višegodišnja biljka koja proizvodi velike nakupine malih cvetova u različitim nijansama roze, plave, ljubičaste, bele ili kombinacije boja – koje traju do jeseni.

Karakteriše se nazubljenim listovima i velikim loptastim cvetovima. Hortenzija grm može porasti i do 4 m u visinu.

Hortenzija uzgoj

Hortenzija uzgoj je moguć u bašti, ali i u saksiji. Držite zemlju vlažnom. Hortenzije će početi da venu ako zemlja postane suviše suva, pa vodite računa da ih zalivate svaki dan ili na dva dana, naročito tokom vrelih letnjih meseci. Zalijte hortenzije u blizini baze biljaka i iznad korena, a ne prskanjem vode direktno na cveće; ovo sprečava da cveće izgori na suncu.

Zaštitite hortenzije preko zime. Pokrijte ih malčem, slamom ili borovim iglicama do dubine od najmanje 46 cm. Ako imate manje žbunje, možete pokriti celu biljku preko zime. Uklonite pokrivač u rano proleće, nakon poslednjeg mraza.

Prihrana: dok hortenzija raste i cveta, samo dodajte vodi tečno đubrivo jednom nedeljno.

Promenite boju hortenzija. Boja hortenzije zavisi od pH tla u kojem je zasađena. Ako imate roze ili plavu hortenziju, moguće je da menjaju boju promenom pH zemljišta.To. To može trajati nedeljama ili mesecima, pa budite strpljivi!

Da biste promenili boju cveća od ružičaste do plave, smanjite pH zemljišta dodavanjem sumpora ili treseta.

Da biste promenili boju cveća iz plave u roze (što je teže nego promenom od ružičaste do plave boje), dodati krečnjak u tlo da podigne pH zemljišta.

 

Cvetovi bele hortenzije ne menjaju boju.

Hortenzija sadnja

Sadnja hortenzija treba da se obavi u proleće ili jesen. Sadnja u jednom od ovih blagih godišnjih doba će dati hortenziji vremena da se prilagodi uslovima zemljišta i pusti koren pre nego što vreme bude više ekstremno.

Hortenzija sadnja podrazumeva da najpre pronađete dobro sadno mesto. Hortenzije su lake za uzgoj ili u bašti ili u velikim posudama. Koji god način da izaberete, moraćete na nađete mesto na kojem će dobijati puno sunce ujutru i hladovinu u popodnevnim satima. Hortenzije velikog lista će rasti u potpunoj senci, pa izaberite ovu sortu ako imate hladovinu u dvorištu. Obogatite zemljište sa kompostom. Hortenzije zahtevaju bogato, dobro propusno zemljište koje zadržava vlagu. Ako radite sa suvim ili osiromašenim zemljištem,morate dodati kompost. Ako vaša zemlja teži da drži vodu, možete dodati treset da pomogne sa drenažom. Ako sadite više od jedne hortenzije, one treba da budu raspoređene sa razmakom 1.5-2.1 m, jer biljke mogu da narastu veoma velike. Neke hortenzije mogu biti posađene bliže zajedno, dok druge možda treba da budu zasađene sa razmakom od najmanje 3 m.

Važno je da se koren hortenzije zalije u vreme setve, pa početi sa postavljanjem korena u rupu koju ste iskopali. Popunite rupu sa nekoliko centimetara vode i ostavite da se potpuno isprazni, zatim popunite rupu sa zemljom i zalijte još jednom.

Sadnja hortenzija preduboko može izazvati propadanje korena. Ako ne zasadite koren dovoljno duboko, vaša hortenzija bi mogla da propadne usled jake kiše ili jakog vetra.

Hortenzija u tegli

Kada je gajenje hortenzija u tegli u pitanju, treba izabrati jake i otporne sorte, kao što su: “Bella” ili plava hortenzija (blue hortenzija), “Schone Bautznerin” ili roze, “Leuchtfeuer” ili crvena, “Rosita” ili roze i “Schneeball” ili bela. One će vremenom postati vrlo atraktivne i ukrasne. Hortenzija u saksiji zahteva dosta vode, ali nikako ne podnosi vlažnost. Poželjno je koristiti kišnicu za zalivanje. Ona ne dozvoljava da pH vrednost previše poraste (da površina zemljišta u saksiji ne bude bela). Saksija ili tegla za uzgoj hortenzija treba da bude dovoljno velika, sa dobrom drenažom. Kod hortenzija u tamnim saksijama na sunčanim staništima može da dođe do nepovoljnog obrazovanja korena.

Hortenzija u tegli ili saksiji najbolje uspeva u blago kiselom (pH 5.5), glinovitom zemljištu, bogatom humusom i koje dobro drži vlagu, ali ne i stalnoj vlažnosti. Kod plavih sorti, pH vrednost treba da iznosi oko 4–4,5.

cajeviza.net