Thursday, April 18, 2024
ZDRAVLJE

Čaj od peteljki trešnje-lekovitost trešnje

LEKOVITI DELOVI TREŠNJE: Za branje i preradu su pogodni cvet, list i kora, koji se sakupljaju u proleće, a plod u maju i junu, zavisno od sorte, kada se sakupljaju koštice i peteljke trešnje od kojih se pravi čaj.

LEKOVITOST TREŠNJE: Trešnja se od davnina koristi u narodnoj medicini jer deluje blagotvorno i lekovito na organizam, i to pre svega na crevnu floru i na rad creva, i kod zatvora i za detoksikaciju creva. Kao dijetetik je nezamenljiva hrana srčanim bolesnicima jer otklanja nadutost, što im stvara smetnje. Osvežavajuće dejstvo trešnje pomaže kod oslabljene jetre i žuči, na prirodan način nadoknadjuje razne minerale, ublažava kašalj i olakšava iskašljavanje. Peteljke su efikasne u lečenju upala mokraćnih kanala i kamena u njima a primenjuju se kao čaj od peteljki trešnje. Lekovitim kurama s trešnjama uspešno se otklanjaju zamor i crevni paraziti, smiruje organizam i muskulatura glatkih mišića, umiruju živci. Smola od trešnjinog stabla, rastvorena u vinu, leči hronični kašalj. Od semenki se proizvodi ulje koje se koristi za lečenje srčane kapi.

UPOZORENJE: Trešnje treba jesti potpuno zrele, posle jela, i posle njih ne piti tečnost. Nezrele trešnje stvaraju teškoće u organima za varenje.

Od trešnje se proizvodi liker i korigens ukusa i boje namirnica. Od trešnjinog drveta pravi se nameštaj.

RECEPTI:

Lekovita kura: Dnevno se pojede 1-2 kg trešanja, a ova kura sprovodi se za poboljšanje varenja, detoksikaciju creva i celog organizma, za čišćenje krvi, za uništavanje crevnih parazita. Jedu se samo trešnje, a uz njih se mogu uzimati biljni čajevi s malo dvopeka.

Čaj od peteljki trešnje

Čaj od peteljki: Odličan je kod obolje nja bubrega i mokraćnih kanala, a priprem; se tako što se šaka peteljki trešanja kuva oko 3 minuta u litru vode, pa se poklopi i nakor jednog sata procedi.Čaj se pije u toku dana u gutljajima, zaslađen medom.

Bistri sok: Oprati 5 kg trešanja bez peteljki i koštica, staviti u posudu i posuti sa 1 kg šećera. Posle 2-4 sata, pomoću sokovnika : centrifugom iscediti sok, prokuvati ga, sipat u sterilisane flaše i zatvoriti. Trešnje se, ako nema sokovnika, mogu pasirati kroz krpu da bi se iscedio bistar sok. Pošto trešnja baš nije jako ukusna, soku se mogu dodati štapići cimeta ili neki drugi začin. Dobro je pravit sok od trešanja i višanja zajedno. Uzimati po 2 dl soka razređenog s vodom, 3-4 puta na dan. Količina se može povećati kod jačih terapijskih doza.

cajeviza.net