Thursday, March 28, 2024
VIRALNO

Vitamin “C” u saksiji

Gajenje limuna u posudama poznato je jos od 300. godine p.n.e. Zimzelene grane sa belo-ruzicastim cvijetovima i zuckasto-zelenim plodovima su preko cele godine cudesan ukras vrtova, dvorista, terasa i prostorija. Uslovno receno, stablo limuna moze da zadovolji osnovne potrebe jednog domacinstva. U stanovima i kucama za prezimljavanje moze da posluzi bilo koja prostorija do koje dopire minimum direktne ili indirektne svetlosti, a temperatura ne pada ispod nule.

Ako je stablo u prostoriji koja se ne greje, a spoljna temperatura je -10 do -15*C, za vreme tog kriticnog perioda moze se upaliti sijalica, koja ce u prostoriji podici temperaturu za nekoliko stepeni, sto je dovoljno da mraz ne osteti stablo, a postize se i dodatno osvetljenje. U tamnim prostorijama zivotne funkcije listova prestaju, a stablo ugine. Zato se limun u manje svetlim prostorijama stavlja pored prozora. Zimi mu najvise odgovaraju juzne prostorije, sa dovoljno svetla, u kojima se temperatura krece od +1 do +7*C. U ovakvim zimskim uslovima, stablo ce normalno cvijetati u maju i doneti plod. Tokom zime treba odrzavati minimalnu vlaznost tla.

Nedostatak vlage ili prevelika vlaznost zemlje oko korjenovog sistema dovodi do opadanja lisca, truljenja i uginuca biljke. Vlaga vazduha treba da je smanjena, kako ne bi doslo do razvijanja zelene plesni na listovima, granama i plodovima. Prostoriju treba povremeno provetriti. U toploim vlaznim prostorijama lisce zuti, kovrdza se i opada. Zato je najbolje udaljiti stablo od grejnih tela. Vise temperature potsticu prevremen razvoj cvijetnih pupoljaka, pa takvo stablo treba spasavati otkidanjem pupoljaka. Cvijetanje limuna, zavisno od temperature, pocinje tokom aprila do pocetka maja.

prirucnik-za-cvece