Saturday, April 20, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Seme koprive i med kao lek

Seme koprive kao lek

Mislili ste da je kopriva još samo jedna korovska biljka? Da li ste znali šta sve može da leči biljka kopriva, a pogotovo njeno seme koje ima još izraženije dejstvo? Seme koprive je još lekovitije od zeljastog dela biljke koji se najviše koristi za pripravku protiv različitih tegoba. Seme koprive sadrži obilje lekovitih sastojaka: vitamine C, B, D, E i K, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, mangan, bakar. Seme od koprive možete kupiti u prodavnici zdrave hrane, a možete ga i sami pripremiti i osušiti. Seme od koprive se bere u avgustu.

Seme koprive kao lek:

– Jačanje imuniteta

– Lečenje anemije i manjka gvožđa

– Lečenje urinarnih infekcija

– Lečenje prehlade i protiv alergijskih reakcija

– Ima diuretično dejstvo i podstiče izbacivanje viška vode iz organizma,a koristi se i protiv noćnog mokrenja

– Deluje blagotvorno na endokrini sistem (štitnu žlezdu)

– Jača zube i kosti

– Lečenje kašlja

– Lečenje žutice

– Čišćenje jetre i krvi

– Lečenje reume i artritisa

– Lečenje obolele prostate

– Smirivanje astme i upale pluća

– Antikancerogeno delovanje

Seme koprive i med

Seme koprive i med u kombinaciji predstavljaju vrhunski narodni lek za mnoge bolesti. Već smo naveli u kojim se to sve situacijama seme koprive koristi kao lek, a u kombinaciji sa medom daje još efikasnije rezultate. Seme koprive ima antibakterijsko i antivirusno delovanje, kao i med – koji je jedan od prirodnih antibiotika. Lekovitost i blagodeti meda su već odavno poznate. Pored svoje lekovitosti, med je i izvanredan prirodni konzervans, pa se upravo zbog te svoje sposobnosti koristi za pripravku različitih preparata u kombinaciji sa nekim drugim supstancama, kako bi im produžio dejstvo i sačuvao svojstvo tokom dužeg vremena.

Seme koprive i med se najčešće koriste protiv anemije, za lečenje noćnog mokrenja kod dece, za jačanje štitne žlezde, ali iza jačanje imuniteta.

Recept za seme od koprive i med:

Seme koprive se za pripravku ovog preparata koristi u mlevenom obliku. Tako da, obavezno sameljite seme koprive. Pripremite 0.5 kg domaćeg meda. Zatim drvenom kašikom (nikako metalnom, zbog svojstva meda) umešajte 100 g samlevenog semena koprive u 0.5 kg domaćeg meda, a sve to u staklenoj tegli. Dobili ste melem od semena koprive i meda, koji čuvate u frižideru. Po želji, a i kako biste dodatno pojačali lekovito svojstvo ovog melema, možete dodati i mleveno seme badema, lana ili oraha.

Kako se konzumira seme koprive i med u kombinaciji? Svako jutro uzimajte po 1 veliku kašiku ovog melema, na prazan stomak.

Seme koprive i med za anemiju

Anemija je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog unošenja gvožđa u organizam. Seme koprive je bogato vitaminima, mineralima i drugim hranljivim supstancama koje ga čine pogodnim prirodnim lekom za anemiju ili nadoknađivanje nedostatka gvožđa u organizmu. Seme koprive je bogato gvožđem, vitaminom C, B i K, bakrom i manganom, a sadrži čak i folnu kiselinu – a svi ovi sastojci su značajni za aktivaciju gvožđa i lečenje anemije.

Gvožđe ulazi u sastav hemoglobina koji je odgovoran za prenos kiseonika putem krvi do svih ćelija. Manjak gvožđa u organizmu dovodi do smanjene koncentracije hemoglobina, što je uvod u anemiju. Anemija nije nimalo bezazleno oboljenje i mora se lečiti na vreme, kako ne bi nastale ozbiljnije komplikacije. Seme koprive i med za anemiju su odličan prirodni lek, a u prethodnom odeljku smo naveli na koji način se priprema ovaj melem i kako se koristi.

Za imunitet

Jak i stabilan imunitet je nešto čemu svi težimo. Jak imunitet nas štiti od različitih bolesti, daje nam snagu i energiju da možemo da se izborimo sa raznim infekcijama, prehladom, al i težim bolestima. Prirodni lekovi za jačanje imuniteta su neprikosnoveni, a što je najvažnije – ne koštaju puno, za razliku od nekih hemijskih preparata koji se koriste kao dodatak ishrani za jačanje imuniteta.

Seme koprive i med čine jedinstveni i veoma snažan prirodni lek za imunitet. Već smo naglasili koliko je seme koprive lekovito, i koji sve vitamin i minerali ulaze u njegov sastav. Upravo bez tih minerala i vitamina, naš organizam ne bi mogao da ojača i održava stabilnim svoj imunitet. Pored toga, seme koprive čisti jetru i krv, čime je veliki broj funkcija u organizmu poboljšan.

Svako jutro na prazan stomak po jedna kašika melema od semena koprive i meda – za jak imunitet i dobro zdravlje!

Seme koprive i med u trudnoći

Što se tiče upotrebe semena koprive u trudnoći, mišljenja su podeljena. Neki stručnjaci smatraju da seme koprive ne treba koristiti, jer može stimulisati matericu, dok drugi smatraju da može da se koristi u slučaju povećanih potreba za gvožđem i folnom kiselinom – kod anemije i potreba trudnice sa pojačanim unosom folne kiseline. U svakom slučaju, najbolje je da se oko upotrebe semena koprive u trudnoći konsultujete sa lekarom.

cajeviza.net