Thursday, April 25, 2024
ZDRAVLJE

Aspirin za lice – Maske sa aspirinom, limunom, medom

Pored toga što vas spasava od glavobolje, aspirin je široko primenljiv i u kozmetici, bar kada je u pitanju nega  lica. Smatra se da je aspirin najsvestraniji ali ujedno i najstariji lek koji se koristio još u Antičkoj Grčkoj.

Ono što je bitno naglasiti je to da ukoliko ste alergični na aspirin, isti ne biste smeli da stavljate na lice da ne bi došlo do neželjenih reakcija. Takođe, trudnice i dojilje ne bi trebalo da eksperimentišu sa ovim lekom, koliko god da je odličan saveznik kada je lepota u pitanju.

Aspirin za kožu i lice u koristi

Često se kaže da je aspirin čudotvoran lek, jer pored toga što vas oslobađa bola, utiče i na vašu lepotu, i to na dobar način. Njegov osnovni sastojak je acetilsalicilna kiselina koja utiče na crvenilo na licu, urastanje dlačica, akne, iritacije, proširene pore, ali je isto tako koristan i za uklanjanje peruti u kosi. Dobar je za sve tipove kože, od problematične preko masne i starije kože. Različite maske sa aspirinom za kosu i kožu lica smete koristiti najviše jednom nedeljno. S obzirom da je u pitanju lek, njegova česta priprema može izazvati probleme na licu zbog čega ne treba preterivati sa upotrebom istog.

Isto tako, u zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete, mnoge maske zahtevaju različita doziranja aspirina o čemu će biti reči u narednim redovima.

Maska za lice od aspirina

Ukoliko imate normalnu kožu i želite da održite čist izgled lica, najednostavnija maska koju čak možete primenjivati dva puta nedeljno je maska za lice sa aspirinom. Potrebno je da dve do tri tablete aspirina isitnite i pomešate sa jogurtom, pavlakom ili kefirom. Nakon što napravite smesu, nanesite ovu masku na lice i držite je 20 minuta a nakon toga je isperite toplom vodom. Mlečni proizvodi ublažavaju jačinu asprina, zato ovu vrstu maske na lice možete nanositi češće nego jednom nedeljno, koliko je preporučeno.

Takođe, možete napraviti i masku koja će sadržati samo aspirin. Dovoljno je da usitnite dve do tri šumeće tablete i pomešate ih sa kašikom tople vode. S obzirom da je ova maska malo agresivnija od prethodne, dovoljno je da je 10 minuta držite na licu a zatim da je isperete vodom.

Maska za lice za aspirinom i medom

Ukoliko imate problema sa začepljenjem pora na licu, pokušajte sa maskom koja se pravi od meda, aspirina i malo maslinovog ulja. Potrebna vam je jedna tableta apirina ali od 500mg koju ćete sjediniti sa ostalim sastojcima. Radi boljeg efekta, tokom nanošenja maske možete masirati lice i tako otkloniti izumrle ćelije sa kože. Med dobro deluje na sve vrste upale tako da možete biti sigurni da će vam ova maska regulisati crvenilo na licu i druge upalne procese. Ako je vaša koža više kombinovana nego masna, potrebno je uz med dodati i ulje. U suprotnom nemojte, jer neće imati efekta, vaša masna koža već sama po sebi luči dovoljno ulja.

Limun i aspirin za lice

Jeftinija varijanta maske u kojoj ne morate da stavljate med je svakako maska sa mešavinom aspirina i limuna. Potrebno vam je čak 6 tableta aspirina koje ćete pomešati sa tri kašike limuna. Ova maska je odlična za bubuljice i akne koje same po sebi teško nestaju sa kože lica, ali opet, ne smete preterivati sa korišćenjem iste. Limun jeste dobar za lice ali preteranim korišćenjem njegova kiselina može da vam isuši kožu zbog čega je preporučeno da se ova maska pravi jednom nedeljno. Prema rečima zadovoljnih korisnica, ova maska ublažava crvenilo i čisti lice.

Aspirin maska za akne

Kao što smo već pomenuli, akne predstavljaju upalne procese na koži lica koji se teže leče nego tinejdžerske bubuljice koje se obično nakon perioda adolescencije povuku. Međutim, dobra vest je da je aspirin toliko čudotvoran da u devet od deset slučajeva, poboljšanje se vidi odmah nakon prve upotrebe maske.

U slučaju akni, potrebna vam je jedna do tri tablete aspirina. Kao što ne biste bez savetovanja sa lekarom popili šaku aspirina tako ne bi trebalo ni za masku da usitnite više od tri komada. Za nestajanje akni možete tri tablete pomešati sa limunom kao što smo već pomenuli ili sa vodom. Ono što je bitno, morate biti uporni jer akne za razliku od bubuljica ne nestaju tako lako. U slučaju akni, smesu ne morate da nanesete na cello lice već samo na deo lica na kojem imate akne, obično su obrazi u pitanju. Nakon 10 minuta isperite lice vodom ili još bolje vodom u koju ste razmutili jednu kašiku sode bikarbone.

cajeviza.net