Filipinska aglaonema – Aglaonema commutatum

slika:Hoya, s.r.o.

fam. Araceae

Većina vrsta roda Aglaonema poreklom je iz Azije i Nove Gvineje. Vrsta Aglaonema commutatum potiče sa Filipina gde raste u tropskim šumama. Listovi su dugi oko 20 cm i imaju karakteristične mrlje u srebrno-zelenoj, beloj, roza ili drugoj boji. U kućnim uslovima retko cveta. Cvetovi su krem beli i sakupljeni u cvast oblika klipa, dok je zaštitni list svetlo zelen.

Zahteva toplo mesto, a idealna temperatura je 18°C. Aglaoneme ne podnose suv vazduh pa je biljke potrebno redovno orošavati. Tokom leta obilno se zaliva sa kišnicom. Redovna prihrana svake druge nedelje, tečnim đubrivom, obezbediće stalan i bujan rast aglaoneme. Biljkama ne odgovara direktno sunce. Presađivanje se vrši u aprilu pri temperaturi od 1821°C. Prilikom presađivanja, potrebno je makazama odseći suve delove korena. Tokom zimskih meseci aglaonema se oskudno zaliva i gaji na toplom mestu. Ne podnosi promaju i dim.

Razmnožavanje se vrši reznicama pri čemu svaka reznica treba da ima 3-4 listića. Reznice se čuvaju na temperaturi od 21°C do zakorenjavanja. Kultivari filipinske aglaoneme koji se ističu svojom dekorativnošću su “Maria” sa srebrnozelenim mrljama duž žila i “Tricolor” koja je višebojna sa belim i roza mrljama.

Cvecarstvo2