Monday, June 24, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Zlatna puzavica (đavolji bršljan ili biljka novca) filtrira vazduh i donosi sreću- uzgoj i nega

Đavolji bršljan je puzavica koja odlično uspeva u kući ako je pravilno održavate. Ova bujna puzavica dobro uspeva u uglavnom svim uslovima.

Opis

Đavolji bršljan potiče iz Australije, Indonezije, Kine, Japana i Indije. Uprkos tome što je prirodno veoma raširen, raširio se kao ukrasna sobna biljka po gotovo celom svetu. Ova biljka je predivna za enterijer, a gajenje đavoljeg bršljana napolju je u nekim zemljama zabranjeno, jer se smatra invazivnom vrstom.

Česta imena za djavolji brsljan su još i zlatna puzavica i biljka novca. Kada raste u divljini, ova biljka se „kači“ na druge stvari svojim površinskim korenom. Zatim se stabljike spuštaju na dole dok ne dosegnu zemlju, razvijaju koren i počinju da rastu na zemlji.U divljini, biljka đavlji bršljan može narasti čak do 20 metara.

Kako izgleda? Lepota ove biljke je u lišću. Svaki šiljati list će imati drugačiji oblik u odnosu na ostalo lišće. Ovo lišće može narasti do jednog metra, a biti široko do 45 centimetara. Čak i na mlađim biljkama, lišće je isto kao i na starim biljkama, samo manje. Zato je ova biljka predivna koliko god da je stara.

List izgleda kao da je mermerne strukture, kombinacija žute i zelene boje, a svaki list je sasvim unikatan. Možete orezati lišće kako biste oblikovali biljku i usmerili njen rast.

Cvetanje: mada đavolji bršljan povremeno cveta kada raste u divljini, ako se gaji u kući izuzetno retko cveta. Lepota ove biljke leži u lišću, a ne u cvetovima zato ako ste zainteresovani za uzgoj đavoljeg bršljana zaboravite na cvetove. U slučaju da vaša biljka počne da cveta, najbolje je da otkinete pupoljke čim ih uočite, jer oni samo nepotrebno crpu biljku.

Da li je đavolji bršljan otrovan? Svaki deo ove biljke je otrovan za domaće životinje, kućne ljubimce i ljude. Ova biljka nije baš najbolji izbor za uzgoj ako imate ljubimca ili malu decu.

cajeviza.net