Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Kako liječiti hemoroide prirodnim putem?

Postoje mnoge kreme i čepići koje nam preporučuje savremena medicina. Mi se ipak nećemo baviti hemijom nego ćemo vam predložiti nekoliko prirodnih metoda za liječenje hemoroida ili suzbijanje simptoma ove neugodne bolesti:

Kantarion u maslinovom ulju suzbija bol i često se koristi za prirodno liječenje hemoroida.Priprema ovog efikasnog prirodnog lijeka ide kako je opisano u recpetu:

4 velike kašike nerazvijenih pupoljaka stavite u tamnu staklenu bocu i ostavite 1 dan.

Nakon toga dodajte 1/2 litra maslinovog ulja i bocu dobro zatvorite.

Ostavite je na suncu 6-8 sedmica pa ulje nakon toga možete direktno da nanosite na vanjske hemoroide.
Ovom ulju možete dodati eterično ulje kamilice i čempresa.

Čuvarkuća, limun i med za prirodno liječenje hemoroida

Dobro operite limun pa ga zatim ubacite u vodu sa kašičicom sode bikarbone i pustite da odstoji 1 sat. Izvadite ga, isperite i nasijecite na kriške. Tako isječen limun zajedno sa 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procijedite kroz gazu. Dodajte 750 g livadskog meda i promiješajte sa drvenom kutlačom.

Držite u frižideru, te svako jutro na prazan želudac uzmite po 1 kašiku. Tretman traje oko 40 dana.

Važna napomena za liječenje hemoroida

Higijena je jako važna dok se liječe hemoroidi i simptomi bolesti. Svaki put nakon pražnjenja crijeva potrebno je saprati analnu regiju. Nikako ne koristiti jake sapune i šampone. Najbolje je koristiti čistu vodu, hladnu a ne toplu.

Važno je obrisati, odnosno dobro osušiti analno područje jer je vlaga izuzetno pogodna za razvoj bakterija. Nakon što ste obrisali područje potrebno je nanijeti kremu za hemoroide. Nanosite je 2 do 3 puta dnevno.

Izvor: narodnilijek